Kouřový kuřecí steak z pánve zpět

Ingredience:
kuřecí steaky (prsa) dle počtu strávníkůharissa pasta dle chutiřepkový olej trochu
sůl špetka
Černá čočka s bulgurem:
černá čočka1 hrnek (200 ml)XL bulgur1 hrnekvelká cibule1 ks
masový vývar dle potřebyolivový olej trochusůl špetka
kuřecí steaky (prsa) dle počtu strávníků, harissa pasta dle chuti, řepkový olej trochu, sůl špetka, černá čočka 1 hrnek (200 ml), XL bulgur 1 hrnek, velká cibule 1 ks, masový vývar dle potřeby, olivový olej trochu, sůl špetka

Příprava

Pokud podléháte vůni grilovaného masa stejně vášnivě jako já, dnešní recept by se vám mohl hodit. Kouřový odér, kterým maso nasákne, zavání přinejmenším obžérstvím. U takového druhu masa se ráda zapomínám a spořádám ho nekřesťanské množství. Takže, povolit opasky a směle do toho! 

Potřeba je opravdu minimum surovin. Postačí jeden rozžhavený dřevěný uhlík, který dodá masu ten správný šmrnc a kus pořádné flákoty.

Maso naporcujeme, potřeme olejem, harissou a vložíme na pár hodin do chladu rozležet. Na steaky používám řepkový olej určený na smažení, který má vysoký bod rozkladu. To znamená, že se ani při vysokých teplotách nepřepaluje a hravě pojme prudký žár ze suché pánve.
V tomto případě ochucuji maso pouze harissou. V kombinaci s kouřem vytvoří příjemné aroma, které není třeba dále vylepšovat, zde platí pravidlo - v jednoduchosti je krása. 

Pokud nejste příznivci kuřecího masa, lze nahradit masem hovězím, telecím, jehněčím, krůtím..vegetariáni klidně použijí zeleninu.

Minimálně hodinu před tepelnou úpravou vyndáme maso z lednice a necháme dosáhnout pokojové teploty. Kvalitní pánev se silným dnem rozpálíme na sucho a všechny steaky v ní zprudka a z obou stran opečeme. Při otočení steaky jemně posolíme. Pokud děláte větší množství masa, hotové steaky v mezičase zabalte do alobalu a nechte dáchnout.

Z kousku alobalu vytvoříme malou mističku, do které nalijeme olej. Vložíme do pánve, kolem poskládáme hotové steaky. Do oleje vložíme rozžhavený uhlík a pánev rychle přiklopíme. Tím docílíme silného kouřového efektu. Zavřené necháme asi 5 minut udit, dokud uhlík nevyhasne. Během této doby pánev neotvírejte, zavalily by vás mraky dýmu. Když uhlík vyhasne, kouř se rozptýlý.

Hotové maso nakrájíme na plátky a podáváme. Například na černé čočce a bulguru.

Černá čočku s bulgurem 

Na olivovém oleji osmažíme drobně pokrájenou cibuli (do hodně tmava, téměř do spálení). Přisypeme čočku a chvilku restujeme. Zalijeme vývarem, případně dosolíme a vaříme téměř do měkka.

Bulgur osolíme a zalijeme vroucí vodou (v poměru 1:1). Necháme vstřebat veškerou tekutinu.

Hotový bulgur přisypeme k čočce a krátce povaříme. Podle potřeby přidáváme masový vývar. Konečná konzistence by neměla být příliš suchá, ale pěkně šťavnatá.

2014-04-09 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI