Kuře v pikantní pivní cibuli zpět

Ingredience:
kuřecí kousky1 kgcibule800 gsladká paprika1 a 1/2 lžičky
uzená paprika1 lžičkachilli1/2 lžičkykoření sumah1 lžička
mleté nové koření1 lžičkaskořice1/2 lžičkyčerné nealko pivo2 dcl
silný masový vývar dle potřebysůl špetkadrcený pepř špetka
olivový olej
kuřecí kousky 1 kg, cibule 800 g, sladká paprika 1 a 1/2 lžičky, uzená paprika 1 lžička, chilli 1/2 lžičky, koření sumah 1 lžička, mleté nové koření 1 lžička, skořice 1/2 lžičky, černé nealko pivo 2 dcl, silný masový vývar dle potřeby, sůl špetka, drcený pepř špetka, olivový olej

Příprava

Oblíbená rodinná kombinace kuřecího masa a cibule. Občas obměňuji koření, něco přidám, něco uberu, a pokaždé chutná trochu jinak. 

Cibule dávám téměř stejné množství, jako je gramáž samotného masa. Inspirací mi byl arabský Mhamar, což je jídlo, jehož základem je právě kuřecí maso a větší množství cibule. Arabové často přidávají i plátky brambor, lilku, pokrájená rajčata nebo papriky, také velmi chutná varianta.

Já jsem tentokrát k cibuli přidala trochu chilli, pro vůni lžičku uzené papriky a podlévala jsem černým pivem, které šťávu příjemně dochutí. Použila jsem nealkoholické černé pivo, které je sladší a méně hořké, tedy alespoň u nás na Blízkém východě :o). Navíc alkohol je mi jako muslimce zcela zapovězen, a to i při vaření. Ale blýská se na lepší časy, začíná se vyrábět i kvalitní nealkoholické víno. Ještě jsem neměla možnost ho ochutnat, místní trh prozatím nabízí jen levnější varianty, které chutnají spíše jako hroznový džus. Místo vína jsem doteď používala šťávu z granátového jablka.

Jednotlivé kuřecí porce omyjeme, osušíme, zbavíme kůže a ze všech stran jemně zaprášíme kořením sumah. Takto necháme asi dvě hodinky odležet. Pokud nemáte sumah, lze nahradit čerstvou citrónovou šťávou, ovšem doporučuji vyzkoušet koření.

Sumah je drcený plod (palice) škumpy koželužské. Má tmavě červenou barvu a vyznačuje se kyselou chutí. Proto je vhodný i jako koření do salátů a všude tam, kde se používá citrón nebo ocet. Často je součástí kebabů, šašliků a rožněných masových pokrmů. V Česku jsou běžně k vidění některé druhy škump v parcích, ovšem tyto palice se nepoužívají, mohou být jedovaté. Sumah je z palic škupmy, která roste ve Středomoří.

Teď se vrhneme na cibulový základ. Cibuli nakrájíme na hrubo a na oleji orestujeme do sklovita. Přidáme obě papriky, chilli, nové koření, skořici a necháme lehce rozvonět. Zalijeme pivem a odstavíme.

Ve větší pánvi a olivovém oleji ze všech stran rychle osmažíme kuřecí kousky, které při otočení jemně posolíme.

Cibulový základ přendáme do nádoby na pečení, přidáme osmažené maso a promícháme, aby se kuřecí kousky rovnoměrně obalily cibulovou směsí.

Do pánve, ve které jsme smažili kuře, nalijeme asi 1 dcl vývaru, promícháme, uvolníme výpečky a přilijeme ke kuřecí směsi. Posypeme drceným pepřem, případně dosolíme.

Při 180 stupních (horní a dolní ohřev) zhruba 90 minut pečeme, přičemž směs několikrát promícháme. Ke konci můžeme na pár minutek zapnout funkci gril, abychom docílili pěkné zlatavé barvy.

Podáváme nejlépe s čerstvým chlebem, do kterého se vypečená štáva krásně vsákne. A i když mám na fotce pro dekoraci vidličku, věřte mi, příboru netřeba, nejlépe chutná pěkně barbarsky, rukama.

 

2013-11-02 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojaperitiv
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI