Langoše podle Andrey zpět

Ingredience na těsto:
hladká mouka500 gzakysaná smetana1 ksvlažná voda1 kelímek od smetany
sušené droždí (7g)1 sáčeksůl2 malé lžičky
Zdobení:
strouhaný tvrdý sýr1 miskakečup1 lahvičkazakysaná smetana1 ks
sůl1 špetka
hladká mouka 500 g, zakysaná smetana 1 ks, vlažná voda 1 kelímek od smetany, sušené droždí (7g) 1 sáček, sůl 2 malé lžičky, strouhaný tvrdý sýr 1 miska, kečup 1 lahvička, zakysaná smetana 1 ks, sůl 1 špetka

Příprava

Langoše jsou původně maďarské smažené placky z kynutého těsta. Recept se rozšířil z území bývalého Uherska do států, jako je Rumunsko, Ukrajina (Podkarpatsko) a Srbsko (především v okolí Subotice), na Slovensko (sever Uherska), a později také do českých zemí. Kromě domácí přípravy jsou langoše v těchto zemích také často dostupné jako sortiment malých provozoven rychlého občerstvení. V Česku jsou nejčastěji potřeny kečupem a česnekem a posypané strouhaným eidamem, případně s vynecháním některé z těchto ingrediencí. V Maďarsku jsou obvykle ve variantách se šunkou nebo lečem či potřené kysanou smetanou nebo s česnekem a sýrem.

Těsto vypracujeme z uvedených surovin a necháme hodinu a půl kynout.
Můžeme nechat pracovat domácí pekárnu, kam nejprve nalijeme vodu, smetanu, pak nasypeme mouku, sůl a droždí.
Zapneme na program Těsto a necháme program doběhnout.

Poté těsto propracujeme na pomoučeném vále, rozdělíme na porce a v rukách roztahujeme placku, kterou opatrně vložíme do většího množství rozpáleného oleje. V oleji obracíme a smažíme dozlatova. Přebytečný tuk odsajeme papírovými utěrkami.
Na potření si vždy rozmíchám kečup s rozmačkaným česnekem a nebo zakysanou smetanu s česnekem a špetkou soli. Posypeme bohatě sýrem.

Langoše si také můžeme připravit do zásoby do mrazáku a pak už jenom vytáhneme a dosmažíme. Nechávám je v oleji jenom lehce zatáhnout, aby vytvořili světlou " kůrku " a vyndám, tuk odsaju utěrkami a do mrazáku je proložím pečícím papírem .

2022-08-08 Hlavní chody

Poznámka

Místo zakysané smetany můžete použít i bílý jogurt.

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravysmažení
Příležitostdětská oslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojpivo
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI