Lokše zpět

Ingredience:
brambory1 kghladká mouka300 gsůl dle chuti
brambory 1 kg, hladká mouka 300 g, sůl dle chuti

Příprava

LOKŠE jsou velmi starou recepturou u nás, ale i na Slovensku. Lokše chutnají skvěle NA SLANO- posypat brynzou a pažitkou, nebo lučinou utřenou s česnekem, nebo mohou posloužit jako příloha k masové směsi, pečínce atd.
Lokše však chutnají báječně i NA SLADKO – možno podávat stočené jako palačinky, plněné tvarohem, marmeládou, povidly, mákem, nebo jen tak se skořicovým cukrem. Mou nejoblíbenější variantou jsou Lokše s bílou kávou, jak obyčejné a tak skvostné jídlo.

Jinak pojem Lokše se neužívá všude stejně a tak plackám z brambor, mouky a soli, říkají třeba na Vysočině Pekáče, v Mistříně Přesňáky, v Hodoníně Patenty, v Šardicích Magaše, na Slovensku Grob, jinde jim zase říkají Žebrácké placky, nebo Laty. Jeden pokrm a tolik jmen, není to úžasné? JAK SE JIM ŘÍKÁ U VÁS?

Brambory uvařit ve slupce, oloupat a nechat vychladnout. Poté je nastrouhat na jemném struhadle, stejně tak, jako se strouhají na bramborové knedlíky. Poté na vále zpracuji nastrouhané brambory, mouku a trochu sole v hladké nelepivé těsto. Po vypracování těsta si udělám váleček, který nakrájím na stejné díly. Každý díl jemně podsypu a vyválím na placku cca 3 mm vysokou.

Staročeský recept je tak, že by se lokše měly péci na "sucho" na litinové plotýnce, tu však nemám, takže jsem jemně pomašlovala (opravdu malinko) teflonovou pánev a opékala z obou stran. lokše tvoří při pečení puchýřky, což je správné. Po vyjmutí z pánve ještě teplé lokše potřít sádlem, nebo máslem. Jakmile jsou lokše navrstvené na talíři, přikryjte je mísou, tak aby "zvláčněly".

2017-01-13 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI