Mandlový krůtí steak, omáčka s kapary, pošírovaná hruška zpět

Steaky:
krůtí maso (vykoštěné stehno)600 gmořská sůl špetkačerstvě mletý pepř špetka
mletá sladká červená paprika4 špetkyvejce1 ksstrouhanka3 lžíce
mandlové lupínky50 golej4 lžíce
Omáčka:
smetana 33%250 mlkapary3 lžíce
Pošírovaná hruška:
hruška2 ksbílé víno200 mlvoda200 ml
třtinový cukr2 lžícemletá skořice špetkamletý zázvor špetka
krůtí maso (vykoštěné stehno) 600 g, mořská sůl špetka, čerstvě mletý pepř špetka, mletá sladká červená paprika 4 špetky, vejce 1 ks, strouhanka 3 lžíce, mandlové lupínky 50 g, olej 4 lžíce, smetana 33% 250 ml, kapary 3 lžíce, hruška 2 ks, bílé víno 200 ml, voda 200 ml, třtinový cukr 2 lžíce, mletá skořice špetka, mletý zázvor špetka

Příprava

Jako příloha jsou výborné např. bramboráčky.

Pokud koupíme femurek (rozuměj.. stehno) z krůty i s kostí, nejdříve si ho (to stehno) vykostíme a odkožkujeme. Ty odřezky a kosti můžeme následně použít na výborný vývar. Maso nakrájíme na čtyři přibližně stejné plátky. Ty zlehka naklepeme, osolíme, opepříme a poprášíme mletou paprikou. Ručkou svou toto vše vetřeme do masa. Na pánvi rozpálíme olej a masa zprudka opečeme z obou stran, což trvá cca 5 minut. Paprika nezhořkne, je to právě dnes vyzkoušeno. Maso odložíme do pekáčku. Připravíme si mandlovou krustičku: vejce, strouhanku a mandlové lupínky promícháme vařečkou nebo rukou na kompaktní hmotu. Tu následně naneseme na orestované steaky. Vložíme do trouby předehřáté na 170°C a dopékáme i s poklicí cca 20 minut. Na posledních pět minut poklici sejmeme. To proto, aby byla hezká barvička a křupavá kůrčička.

Do pánve s výpekem od steaků vhodíme okapané kapary, krátce osmahneme a zalijeme smetanou. Na mírném ohni necháme za občasného promíchání zhoustnout. Podle chuti dosolíme. Ale není to třeba, kapary jsou slané samy o sobě dost.

A jdeme na hrušku: do hrnce dáme odměřené množství vody a vína, přidáme koření, cukr a uvedeme do varu. Necháme vařit cca 5 minut. Hrušky zbavíme slupky, rozpůlíme, vykrojíme jadřinec a vložíme do hrnce, ze kterého se line krásná vůně. Nevaříme, necháme jen těsně pod bodem varu hezky pošírovat, za občasného obracení hruškových půlek. Nesmíme hrušky rozvařit, chceme docílit, aby byly sice měkké, ale jen tak dosklovata. Tento proces trvá přibližně 15-20 minut. Poté hrušky vyjmeme z lázně a opláchneme ledovou vodou. Pak každou půlku překrojíme a nožem vytvoříme zářezy, čím nám vzniknou hezké vějířky.
Jako příloha jsou výborné např. bramboráčky.


Dobrou chuť.

2013-11-02 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI