Masové jehly zpět

Ingredience:
hovězí veverka1 kgmleté nové koření dle chutimletý hřebíček dle chuti
mletá skořice dle chutidrcený pepř dle chutisůl dle chuti
hovězí veverka 1 kg, mleté nové koření dle chuti, mletý hřebíček dle chuti, mletá skořice dle chuti, drcený pepř dle chuti, sůl dle chuti

Příprava

Všechno je úplně jinak. Člověk plánuje a Bůh mění. Minule jsem vám jako další recept slíbila polévku s fríke, ale na realizaci zatím bohužel nedošlo. Zcela nečekaně nás totiž navštívil šejch Ali a dovezl nám krásný kus flákoty na gril. 

Šejch se u nás říká člověku, který chodí oblečen v tradičním islámském oděvu, nosí plnovous a studuje nebo vyučuje islám. Šejch Ali je náš rodinný přítel a učitel. Jako jeden z mála mluví dobře anglicky, což mi v mnohých otázkách usnadňuje studium.

A tenhle šejch má známého na jatkách, košér jatkách, od kterého kupuje čerstvé maso. A protože měl šejch náhodou cestu kolem jatek, a pak hned kolem nás, stavil se na kus řeči a dovezl tři kila veverky a dvě kila mletého masa na kebab. Veverka, někdy také řeznická panenka, je dlouhý, pásově tvarovaný kus hovězího masa sousedící se svíčkovou, v místech, kde má špičku. Arabsky žanzír, volně přeloženo jako řetěz. Veverka patří k nejchutnějším svalům hovězího masa, je skvělá na grilování nebo pečení na pánvi.

Rozhodli jsme se tedy pro grilovací odpoledne. Do práce se zapojila celá rodinka. Manžel chystal maso na jehly, Ondřej (nejstarší potomek, toho času puberťák na zabití) připravoval kebab, Muhammad (dítě školou povinné) a Mariam (nejmladší člen domácnosti) mi pomáhali dělat saláty a dipy.

Jako první přidávám recept na masové jehly. Veškeré koření nejprve krátce opražíme na sucho na pánvi, čímž zvýrazníme jeho chuť a vůni. Koření dejte podle chuti (s větším podílem nového koření, skořice a hřebíčku stačí jen ždibec na ovonění). A nedávejte ho celkově příliš mnoho, spíše jen lehce poprašte, veverka má dobrou hovězí chuť. Však to znáte – jak by řekl rádce Atakdále: přiměřeně, přiměřeně! :o)

Maso nakrájíme na kostky, dáme do mísy a promícháme s kořením. Takto necháme alespoň hodinku rozležet, při pokojové teplotě.

Poté jednotlivé kousky masa napícháme na jehly a krátce grilujeme z obou stran. Nakonec maso osolíme. Dobrou chuť!

2013-11-11 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
masa
Druh přípravygrilování
Příležitostgrilování
Čas přípravy20 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI