Medová karotka s kuskusem zpět

Na karotku:
mrkev3 - 4 kstřtinový cukr2 lžícepomerančová šťáva (100% juice)300 ml
čerstvý zázvor2 cmbadyán1 hvězdičkaocet1 lžíce
sůl špetkačerstvě mletý pepř špetka
Na kuskus:
kuskus1 hrnek (250 ml)rozinky hrstolivový olej1 lžíce
čerstvě mačkaná citronová nebo limetková šťáva1 lžícedrcený římský kmín1 lžičkazeleninový vývar2 hrnky
sůl špetkačerstvě mletý pepř špetkačerstvý koriandr nebo plocholistá petržel dle chuti
mrkev 3 - 4 ks, třtinový cukr 2 lžíce, pomerančová šťáva (100% juice) 300 ml, čerstvý zázvor 2 cm, badyán 1 hvězdička, ocet 1 lžíce, sůl špetka, čerstvě mletý pepř špetka, kuskus 1 hrnek (250 ml), rozinky hrst, olivový olej 1 lžíce, čerstvě mačkaná citronová nebo limetková šťáva 1 lžíce, drcený římský kmín 1 lžička, zeleninový vývar 2 hrnky, sůl špetka, čerstvě mletý pepř špetka, čerstvý koriandr nebo plocholistá petržel dle chuti

Příprava

Pokrm z kuskusu provoněný římským kmínem....

Omyté a oloupané mrkve překrájíme po celé délce na čtvrtky. Je-li mrkev příliš velká, rozkrojíme ji nejdříve příčně napolovic. Cukr necháme rozpustit v pánvi a ve vzniklém karamelu obalíme překrájené mrkvičky. Pozor na přepálení cukru, bylo by to hnusné…hořké, blééé . Zalijeme pomerančovou šťávou a necháme krátce, cca 2 minutky, odpařit. Přidáme badyán, na droboučké kostičky nakrájený, a pochopitelně oloupaný, zázvor, ocet, sůl a pepř. Vaříme na středním plameni cca 15 minut. Mrkev by měla být měkká tak akorát al dente. Máme-li šťávy hodně, mrkvičky vyjmeme a tekutinu varem zredukujeme do medové konzistence.
Do mísy nasypeme kuskus, přidáme olej, citronovou nebo limetkovou šťávu, drcený římský kmín, sůl, pepř. Promícháme a přelijeme vroucím vývarem. Necháme cca 10 minut nabobtnat, dokud kuskus nevstřebá všechnu tekutinu. Poté dvěma vidličkami kuskus zlehka načechráme a máme v podstatě hotovo.
Na talířích podáváme s výbornou medovou šťávičkou a celé posypeme koriandrovými nebo petrželkovými lístky.

2014-09-08 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI