Pečený králík na rozmarýnu s červeným zelím zpět

Králík:
naporcovaný, dekapitovaný (bez hlavy) králík1 ksrozmarýn4 snítkymořská sůl dle chuti
olej2 lžícedomácí máslo100 gcibule1 - 2 ks
česnek5 stroužků
Zelí:
červené zelí1 malá hlávkavoňavý, uzený špek100 gmenší cibule2 ks
větší brambora1 kskrystalový cukr4 lžíceocet (Bzencký)2 lžíce
sůl dle chutivoda dle potřeby
naporcovaný, dekapitovaný (bez hlavy) králík 1 ks, rozmarýn 4 snítky, mořská sůl dle chuti, olej 2 lžíce, domácí máslo 100 g, cibule 1 - 2 ks, česnek 5 stroužků, červené zelí 1 malá hlávka, voňavý, uzený špek 100 g, menší cibule 2 ks, větší brambora 1 ks, krystalový cukr 4 lžíce, ocet (Bzencký) 2 lžíce, sůl dle chuti, voda dle potřeby

Příprava

Pečený králík na rozmarýnu s červeným zelím je klasická pochoutka na nedělní oběd. Rozmarýn pečínku rozvoní tak, že volat k obědu ani nemusíte.

Naporcovaného králíka omyjeme a osušíme. Rozmarýn otrháme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Králičí porce osolíme a vetřeme do nich česnek a jehličky rozmarýnu. Zakápneme olejem a dáme do uzavíratelné nádoby spinkat do lednice. V den D dáme do pekáčku máslo, na plátky nebo proužky pokrájený špek, cibuli na půl nebo kolečka a králičí díly. Přikryjeme poklicí a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C. Po asi půlhodince podlijeme trochou horké vody a opět přiklopíme. Pečeme doměkka cca 2 hoďky, na posledních 20 minut odryjeme pokličku, ať má masko hezkou barvičku. Sosík nesmí být příliš vodnatý. Je-li tomu tak, necháme na sporáku varem zredukovat.
Zelí pokrájíme ručně nebo v robotu na slim nudličky. Do rendlíku dáme na kostičky nakrájený špek a vyškvaříme do voňava. Pak přihodíme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme nudličky zelí, přilijeme asi 2 dc vody, osolíme, ocukrujeme, ooctujeme a dusíme doměkka. Ke konci dušení přidáme najemno nastrouhaný brambor a necháme na mírném plameni provařit. Podle chutí dosolíme. Přidáme cukr a ocet podle chuti. Zelí by mělo býti spíše sladší.
Podáváme s jakýmkoliv knedlíkem.

2014-11-21 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI