Plněné tykve s rajčatovou omáčkou zpět

Ingredience:
tykev (dle velikosti)10-12 ks
Nádivka:
mleté hovězí maso1/2 kgrýže1 hrnek (200 ml)mleté nové koření1/2 lžičky
skořice1/4 lžičkyřímský kmín1/4 lžičkyhovězí vývar trocha
sůl dle potřebypepř dle potřebyolivový olej
Omáčka:
velké zralé rajče10 ksnové koření4 kuličkypepř8 kuliček
hřebíček3 kscelá skořice (asi 5 cm) kousekhovězí vývar1/2 l
tmavý třtinový cukr1 lžíceperník na strouhání3 lžícesůl dle potřeby
tykev (dle velikosti) 10-12 ks, mleté hovězí maso 1/2 kg, rýže 1 hrnek (200 ml), mleté nové koření 1/2 lžičky, skořice 1/4 lžičky, římský kmín 1/4 lžičky, hovězí vývar trocha, sůl dle potřeby, pepř dle potřeby, olivový olej , velké zralé rajče 10 ks, nové koření 4 kuličky, pepř 8 kuliček, hřebíček 3 ks, celá skořice (asi 5 cm) kousek, hovězí vývar 1/2 l, tmavý třtinový cukr 1 lžíce, perník na strouhání 3 lžíce, sůl dle potřeby

Příprava

Plněné tykve se podávají buď samostatně, nebo s pitou, která často nahrazuje příbor.

Arabové velmi rádi a často plní všechny možné druhy zeleniny – cukety, papriky, okurky, cibuli, tykev, brukev, malé lilky, mrkev, brambory. Prostě vše, co jde naplnit, vydlabou a použijí. Zeleninu při vaření většinou kombinují, oblíbenou kombinací jsou malé lilky, cuketky a zelené papriky. Nádivka je většinou masová (z mletého nebo drobně pokrájeného hovězího či jehněčího masa) s rýží, doplněna kořením. Někdy se přidávají i piniové oříšky.

Součástí plněné zeleniny je omáčka, rajčatová (z čerstvých rajčat) nebo jogurtová, ve které se zelenina vaří. Já jsem zvyklá plněnou zeleninu připravovat v troubě, a tak ani dnešní recept není výjimkou, víc nám tak chutná.

Jednotlivé tykve pomocí škrabky oloupeme, nožem seřízneme stopku a vnitřek opatrně vydlabeme. Nedlabeme příliš natenko, aby nám tykve varem nepopraskaly. Vydlabanou dužninu můžeme dále použít, u Arabů je často součástí míchaných vajíček k snídani.

Rajčata nakrájíme na větší kousky, dáme do hrnce, přidáme sůl, cukr, skořici, nové koření, pepř a hřebíček, a pod pokličkou dusíme hodně do měkka. Rajčata není třeba podlévat, varem pustí hodně šťávy. Rozvařená rajčata propasírujeme přes síto. Vzniklou omáčku smícháme s vývarem, podle potřeby dochutíme, jemně zahustíme perníkem na strouhání a necháme projít varem. Arabové obvykle omáčku nezahušťují vůbec, ovšem variantu s perníkem si velmi oblíbili.

Rýži několikrát propláchneme a necháme okapat. Na olivovém oleji necháme rozvonět pepř, nové koření, skořici a římský kmín. Poté přisypeme rýži a chvilku restujeme. Nakonec zalijeme trochou vývaru (po úroveň rýže) a pár minutek povaříme, do vstřebání tekutiny. Pak odstavíme a necháme vychladnout.

Mleté maso, doporučuji čerstvě mleté, osolíme a smícháme s rýží. Touto směsí plníme připravené tykve, tak cm pod okraj. Pokud vám zbyde nádivka, vytvarujte z ní menší kuličky a přidejte je do omáčky. To ocení hlavně děti, ty moje je přímo milují.

Naplněnou zeleninu vložíme do omáčky a při 190 stupních (horní a dolní ohřev) zhruba 90 minut (přikryté) pečeme.

Plněné tykve se podávají buď samostatně, nebo s pitou, která často nahrazuje příbor. V muslimském světě není zvykem před jídlem přát dobrou chuť, ale vysloví se krátká prosba, BismiLláh (ve jménu Alláha – Boha) a jí se zásadně pravou rukou. Během jídla se u Arabů rozhodně nudit nebudete. Nikdo vás nebude napomínat, že u jídla se nemluví. Právě naopak, je více než dovoleno živě konverzovat, bavit se a smát, rozjímat a hlavně nikam nespěchat!  

2013-11-20 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
5
 porcí
Typ jídlamasa
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI