Portobello burger se sýrem halloumi, batátové hranolky zpět

Ingredience:
žampiony portobello4 ksčervená paprika1 kssýr halloumi100 g
černé olivy hrstrajče1 ksčesnek2 stroužky
čerstvá bazalka dle chutibaby španát hrstsůl dle chuti
pepř dle chutiolivový olej/ghí dle potřebyvelké batáty2 ks
rozmarýn2 snítky
žampiony portobello 4 ks, červená paprika 1 ks, sýr halloumi 100 g, černé olivy hrst, rajče 1 ks, česnek 2 stroužky, čerstvá bazalka dle chuti, baby španát hrst, sůl dle chuti, pepř dle chuti, olivový olej/ghí dle potřeby, velké batáty 2 ks, rozmarýn 2 snítky

Příprava

Na portobello burger už jsem se chystala strašně dlouho a ani nevím, proč jsem tak dlouho koupi těchto obřích žampionů odkládala. Naprosto jsem jim totiž propadla!!! Díky jejich velikosti a pevné struktuře se s nimi dají vykouzlit hotové kulinářské poklady...třeba burgery, kde naprosto s přehledem zastoupí úlohu pšeničných bulek. Blíží se sezona venkovního grilování a tenhle skvost by na něm rozhodně neměl chybět!!!

Paradoxně začneme přípravou hranolek, protože ty zaberou nejvíce času. Batáty pořádně omyjeme a nakrájíme na hranolky. V míse je smícháme s posekaným rozmarýnem, osolíme, lehce zakápneme olivovým olejem a dáme péct do trouby na 180 stupňů. Budou se péct cca 30 - 40 minut (podle tloušťky). Na plech společně s hranolkami dáme péct i rozpůlené rajče.
Další částí tohoto receptu je olivová salsa. Olivy pokrájíme na drobno, přidáme posekaný česnek, čerstvé lístky bazalky a na jemno pokrájené rajče, které se v troubě lehce opeklo (není to však nutné). Podle chuti můžeme osolit nebo opepřit.
A teď už se vrhneme do samotných burgerů. Žampiony zbavíme nožiček, očistíme klobouky a lehce z obou stran osolíme. Lehce je potřeme rozpuštěným ghí (pokud nemáme, tak olivovým olejem) a vnitřní část posypeme plátky česneku. Stejně tak zpracujeme i papriku. Rozpůlíme ji, zbavíme semínek, posypeme česnekem a můžeme lehce zakápnout ghí nebo olejem. Nejprve dáme péct papriky, protože jim to trvá déme. Když začnou měknout (cca po 5 - 10 minutách), přidáme do trouby i žampiony a pečeme cca 10 minut do změknutí. Dávejte ale pozor, aby příliš nezměkly, měli byste z nich pak bláto.

Těsně před upečením hranolek, žampionů i paprik už si jen na pánvi na troše ghí opečeme halloumi. 
KONEČNĚ!! Jsme ve finále, teď už stačí burger jen poskládat. Na jeden žampion rozetřeme olivovou salsu, poklademe lístky špenátu, polovinu grilované papriky, sýr a nakonec přiklopíme druhým žampionem. A je to!! Vypadá to složitě, ale věřte mi, že tohle fakt stojí za to!!!

2016-03-24 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI