Ratatouille zpět

Ingredience:
větší lilek1 kscuketa1 ksvětší červená paprika1 ks
rajčatacca 5 kscibule (červená a bílá)2 ksčesnek3 stroužky
posekané čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, oregano) hrstsůl dle chutiolivový olej trochu
větší lilek 1 ks, cuketa 1 ks, větší červená paprika 1 ks, rajčata cca 5 ks, cibule (červená a bílá) 2 ks, česnek 3 stroužky, posekané čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, oregano) hrst, sůl dle chuti, olivový olej trochu

Příprava

Začíná být venku krásně slunečno a teplíčko a to je pro mě balzám na duši. A taky se mi vždycky s přicházejícím létem mění chutě. Více zeleniny, jednoduše připravovaná masa, ryby, grilování ... Prostě ušetřit si čas trávený v kuchyni a být raději venku na zahradě a okukovat, co kde kvete, roste a plodí.

Takže dneska jsem připravila tuhle skvělou tradiční francouzskou zeleninu, úžasně vonící čerstvými bylinkami. Prvně jsem ji ochutnala u známých na chalupě v Sete ve Francii. Připravovali ji tímto tradičním způsobem, s plnou hrstí čerstvě nasekaných bylinek, k tomu byla rybka na grilu, vínko (teda já tenkrát ne, protože jsem ještě nebyla plnoletá) a koukali jsme na moře. Prostě paráda.
A teď už k receptu.

Všechnu zeleninu včetně cibule nakrájíme na přibližně stejně velké díly ( ne příliš malé, cca 2x2cm ), česnek na plátky. Při přípravě ratatouille je důležité postupně opékat každou zeleninu zvlášť. Takže nejprve rozpálíme na pánvi olej a orestujeme lilek pěkně dohněda. Vyjmeme do připravené misky a pokud nám vpil všechen olej, trošku na pánev přilijeme. Teď orestujeme papriku, opět vyndáme k lilku, orestujeme cuketu a dáme opět k již orestované zelenině. Nakonec orestujeme cibuli, pak přihodíme česnek, necháme rozvonět a rajčata. Ta jenom párkrát přehodíme. Na pánev vrátíme všechnu zeleninu, posypeme bylinkami a osolíme. Promícháme, prohřejeme a můžeme podávat. Zelenina musí zůstat na skus křupavá, nesmíme ji rozvařit. Proto se každá zelenina připravuje zvlášť. Takhle jsem se to naučila ve Francii. 

2015-05-05 Hlavní chody

Poznámka

Lilek, cuketa, paprika a rajčata by měla být zastoupena v pokrmu stejným dílem.

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyrestování
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI