Špagety "carbonara" z dýně zpět

Ingredience:
prorostlá slanina (anglická slanina)200 gtuk na smažení (olivový olej, máslo) kousekčesnek2 stroužky
špagetová dýně1/2 ksparmazán (upřednostňuji sýr grand moravia)100 gžloutek4 ks
domácí kysaná smetana (můžete použít i sladkou smetanu obsah tuku 10- 30%)2 - 3 lžícesůl špetkasýr na posypání
prorostlá slanina (anglická slanina) 200 g, tuk na smažení (olivový olej, máslo) kousek, česnek 2 stroužky, špagetová dýně 1/2 ks, parmazán (upřednostňuji sýr grand moravia) 100 g, žloutek 4 ks, domácí kysaná smetana (můžete použít i sladkou smetanu obsah tuku 10- 30%) 2 - 3 lžíce, sůl špetka, sýr na posypání

Příprava

Jídelny a různé podniky nazývají "a la carbonara" snad všechno možné, hlavně ať to má smetanový základ. 

Nikomu to nemám za zlé, smetanové těstoviny se šunkou, houbami, se sýrem a podobně jsou fajn, já dělám "carbonara" takto:

Na tuku osmažíme slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme taky stroužky česneku rozplesknuté nožem. Připravíme omáčku: rozšleháme  žloutky se smetanou. Pokud je slanina osmažená, vyndáme česnek, přidáme čerstvé teplé (nebo ohřáté) těstoviny z dýně, zalijeme omáčkou, stáhneme oheň na minimum a důkladně mícháme, ať se nevytvoří hrudky. Omáčka se díky teplu zahustí, trochu osolíme (pozor na slanou slaninu), přidáme strouhaný sýr a ihned podáváme. Servírujeme s hoblinkami parmazánu (grand moravie).

Pro paleo úpravu nahraďte smetanu kokosovým krémem, můžete ale klidně i vynechat. 

Špagety z dýně
Špagetovou dýni omyjeme a propíchneme ostrým nožem až do prostředku, provedeme zhruba 8 vpichů, záleží na velikosti dýně. Je to proto, aby se vlhkost mohla během pečení odpařit. Ohříváme (pečeme) v mikrovlnce na 700 W 12-15 minut (pokud se jedná o menší dýni) až 20-25 minut (v případě většího kousku), každých 5 minut otočíme, ať se může přebytečná voda rovnoměrně odpařit. Dýně je hotová, pokud se slupka začne deformovat, malinko splaskne.

Necháme vychladnout, rozpůlíme a pomocí vidličky vydlabeme. Neuvěřitelné, ale opravdu se rozpadne na dlouhé "těstoviny". Je to skvělý základ pro jakékoliv omáčky.
Pozor, mějte trpělivost, nechte pořádně vychladnout, jinak se při rozřezání pořádně popálíte.
2013-12-03 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptspeciální diety
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI