Steak z tuňáka zpět

Ingredience:
krevety1 kgkalamáry1/2 kgsteak z tuňáka4 ks
rostlinné máslo80 gmáslo1 lžícečerstvá citronová šťáva2 lžíce
čerstvý koriandr svazekavokádový olej1 dclmořská sůl špetka
drcený pepř špetkačesnek12 stroužků
krevety 1 kg, kalamáry 1/2 kg, steak z tuňáka 4 ks, rostlinné máslo 80 g, máslo 1 lžíce, čerstvá citronová šťáva 2 lžíce, čerstvý koriandr svazek, avokádový olej 1 dcl, mořská sůl špetka, drcený pepř špetka, česnek 12 stroužků

Příprava

Moře mám téměř za humny, rodinná poptávka si žádala mořských plodů, tudíž jsem byla nucena navštívit rybí trh. Osobně toto místo nemám moc v lásce - hodně vody, hodně lidí, příliš silné aroma. 

Moře mám téměř za humny, rodinná poptávka si žádala mořských plodů, tudíž jsem byla nucena navštívit rybí trh. Osobně toto místo nemám moc v lásce - hodně vody, hodně lidí, příliš silné aroma. Úkol zněl jasně, krevety a kalamáry. Pro sebe jsem si vyhlídla steak z tuňáka.

Tuňák je má oblíbená ryba, rychlá příprava a šťavnatá dobrota. Chuťový zážitek zaručen, ovšem! Maso nesmí být příliš moc propečené - zde platí pravidlo, že méně je někdy více, takže spíše rare, maximálně médium rare, prostě syrový střed tuňákovi sluší. Rybu dále kořením pouze drceným pepřem a mořskou solí, někdy marinuji.

Stočené masité krásky a kalamáry připravuji nejraději na másle, česneku a bylinkách - toť oblíbená rodinná kombinace. Od místních jsem se naučila krevety nejprve povařit ve vroucí vodě ochucené citrónovou šťávou a solí. Zpočátku jsem byla trochu skeptická, nevěřila jsem, že krevety varem změknou. A ejhle! Krevety nejprve opravdu ztuhly, ale asi po 20 minutách byly krásně měkké. A krevetový vývar chutnal výborně.

V létě, když s rodinou občas trávíme čas na pláži, baví se děti chytáním malých krevetek, které poskakují v mělké vodě, a zcela bez zábran je ještě živé konzumují – takové raw krevetky. Osobně preferuji krevety vařené, tak pojďme kuchtit.

Krevety a kalamáry očistíme, zbavíme tvrdých částí, kalamáry dále pokrájíme na prstýnky, chapadla na kousky. Vše vložíme do hrnce, osolíme, zakapeme šťávou z ½ citronu, zalijeme vroucí vodou a vaříme do měkka. Krevety a kalamáry vaříme zvlášť. Poté scedíme, vývar z krevet ponecháme.

Ve větší pánvi rozehřejeme rostlinné máslo, přidáme rozmačkaný česnek a necháme rozvonět. Přilijeme vývar (množství je zcela na vás, záleží na tom, kolik chcete mít omáčky) a necháme přejít varem. Přisypeme krevety a kalamáry, přidáme plátek másla a bohatě posypeme nasekaným koriandrem. Dle potřeby dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou.

Podáváme s pečivem, nejlépe s opečenou bagetou. Nebo v kombinaci s tuňákem, a to následovně: steak z tuňáka osušíme, posypeme drceným pepřem a mořskou solí, potřeme avokadovým olejem a na rozpálené pánvi zhruba 1 – 1,5 minuty z každé strany opečeme.

2013-10-16 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlaryby
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ryby
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI