Tymiánové výpečky s dušenou cuketou zpět

Výpečky:
vepřová plec750 gcibule1 ksšťáva z 1/2 citronu dle chuti
drcený kmín1/2 lžičkydrcené nové koření1/2 lžičkymuškátový květ špetka
čerstvý tymián6 sníteksuché bílé víno1 dclvoda1 dcl
sůl1 lžičkasádlo1 lžička
Dušená cuketa:
oloupaná a semen zbavená cuketa nastrouhaná nahrubocca 600 gkmín1/2 lžícecibule1/2 ks
máslo1 lžícemouka1 lžícesůl dle chuti
ocet dle chuticukr dle chuti
Příloha:
brambory dle potřeby
vepřová plec 750 g, cibule 1 ks, šťáva z 1/2 citronu dle chuti, drcený kmín 1/2 lžičky, drcené nové koření 1/2 lžičky, muškátový květ špetka, čerstvý tymián 6 snítek, suché bílé víno 1 dcl, voda 1 dcl, sůl 1 lžička, sádlo 1 lžička, oloupaná a semen zbavená cuketa nastrouhaná nahrubo cca 600 g, kmín 1/2 lžíce, cibule 1/2 ks, máslo 1 lžíce, mouka 1 lžíce, sůl dle chuti, ocet dle chuti, cukr dle chuti, brambory dle potřeby

Příprava

Už je tu zase to šílenství. Jako každý rok má každá česká rodina v tuto dobu pár krásek doma a láme si hlavu co s ní. A ti "šťastnější", kteří si ji pěstují sami pak lstivě hledají někoho, kdo ji ještě nemá plné zuby a rád si ji vezme. Ano řeč je o cuketách. Věděli jste ale, že ještě na počátku 80 let minulého století jsme ji u nás vůbec neznali? Cuketa tedy přesněji tykev pochází z oblasti kolem Mexika a zmínky o pěstovaní jsou známé už 7000 p.n.l., ale cuketa jakou známe u nás byla vyšlechtěna v Itálii, kde se stala součástí mnoha tradičních pokrmů.

My jsme jedni z těch, kteří si cuketu pěstují doma a tak ji máme fakt hodně. Ale zároveň si i rádi vezmeme cuketu od sousedů, kteří už neví co s ní. Je totiž tolik skvělých jídel, které se z cukety dají udělat! Takže začínáme. Dnes úplnou klasikou a tou je dušená cuketa ve stylu dušeného zelí. Nelepší je podávaná s vepřovými výpečky. Zkuste ty moje s citrónem a tymiánem, určitě vám zachutnají.

Dejte rozehřát troubu na 180°C. Maso nakrájejte na menší kostky (asi 1,5 cm velké). Všechny ingredience dejte do kastrůlku a promíchejte. Dejte do trouby a pečte asi 30 minut. Občas na maso koukněte, jestli má dost šťávy. Po 30 minutách kontrolujte maso co 5 minut a pokud se připéká, přilejte vždy 1dcl vody a pečte ještě dalších 30 minut. 

V průběhu pečení se připravte dušenou cuketu.

Cuketu dejte do cedníku, přidejte kmín a osolte. Nechejte chvilku stát (asi 15 minut) a poté vymačkejte přebytečnou vodu. Na másle zpěňte cibulku (pokud chcete, můžete přidat i trochu slaniny) a zaprašte moukou. Trochu osmahněte a přidejte cuketu. Duste asi 10 minut. Přilijte asi lžíci octu a ještě dalších 5 minut duste. Pokud by byla cuketa moc hustá, nebo se připalovala, přilijte trochu vody. Dochuťte solí, dalším octem a cukrem.

Zelí a výpečky podávejte s vařeným bramborem.

2016-07-25 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI