Voňavé pomalu dušené hovězí s hlívou, kapustičkami a bramborovou kaší zpět

Maso:
cibule1 kssádlo1 lžícehlíva střičná350 g
hovězí krk1,5 kgkoření 5 vůní1 lžičkarajčatový protlak1 lžíce
suché červené víno0,5 lvývar0,5 lkořenící balíček dle chuti
sůl dle chutipepř dle chuti
Kapustičky:
růžičková kapusta1 kgmáslo3 lžícebalsamikový krém1 lžička
sůl dle chutipepř dle chuti
Příloha:
bramborová kaše dle potřeby
cibule 1 ks, sádlo 1 lžíce, hlíva střičná 350 g, hovězí krk 1,5 kg, koření 5 vůní 1 lžička, rajčatový protlak 1 lžíce, suché červené víno 0,5 l, vývar 0,5 l, kořenící balíček dle chuti, sůl dle chuti, pepř dle chuti, růžičková kapusta 1 kg, máslo 3 lžíce, balsamikový krém 1 lžička, sůl dle chuti, pepř dle chuti, bramborová kaše dle potřeby

Příprava

Kdo by se byl nadál, ale už je to pomalu kvartál od Vánoc a máme za dveřmi Velikonoce! Venku je ale hnusně, sychravo a dokonce přes noc nasněžilo, takže to vypadá, že se nám ta zima jen tak nevzdá. Mě skolila choroba a tak ležím v posteli a dívám se na to bílo za okny a vzpomněla jsem si právě na Vánoce. Proto vám přináším recept, který jsem během vánoc vařila a který je ideální do takovéhoto počasí. Prohřeje tělo,  naladí mysl a klidně se může hodit na sváteční oběd. Nebo že by páteční večeři při svíčkách? Poslouží dobře i jako nabíječ energie po pobytu venku v tomto nečase. A protože z jídla krásně voní vánoční koření, možná že si při něm na vánoční čas zavzpomínáte.

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky. Do listů pórku důkladně zabalte koření a svažte provázkem (můžete celé ještě zabalit do plátýnka). Očistěte hlívu a nakrájejte ji na proužky asi cm široké a 5 cm dlouhé.

Maso nakrájejte na kostky. Nejlépe v litinovém hrnci na sádle zpěňte cibuli a přidejte maso, které rychle zatáhněte. Přidejte hlívu a tu taky ještě trochu osmahněte. Osolte a opepřete, přidejte lžičku koření 5 vůní a nechejte rozvonět. Přidejte protlak, promíchejte a zalijte vínem. Všechno připečené důkladně rozmíchejte. Přilijte vývar, přidejte kořenící balíček, přiklopte a dejte do trouby rozpálené na 140°C pomalu dusit. Duste maso dlouho (klidně i 4 a více hodin) ale po 2 hodinách pak co půl hodiny promíchejte a kontrolujte, zda se maso nepřipéká. Pokud nemáte moc času, pak pečte na větší teplotu (170°C cca 2 hodiny s častější kontrolou). Ale bude lepší si ten čas najít (vy vlastně neděláte nic, jen je třeba to občas zkontrolovat).  Na konci pečení vyndejte balíček s kořením, ochutnejte a dosolte, dopepřete, případně, jestli jste měli příliš kyselé víno, můžete i trochu dosladit (nejlépe javorovým sirupem).

Asi 1/2 hodiny před dokončením si dejte vařit brambory na kaši. Mezitím připravte kapustičky.

Kapustičky zbavte horních nevzhledných slupek (pokud je má) a omyje. Do hrnce dejte vodu, uveďte ji k varu a osolte ji. Vložte kapustičky a vařte asi 2 minuty. Kapustičky vytáhněte a dejte do mísy s ledovou vodou. Nechte je vychladnout asi 3 minuty a pak sceďte. Překrojte napůl. V pánvi rozpusťte máslo a kapustičky na něm dozlatova opečte. Přidejte malou lžičku balsamika a promíchejte. Osolte a trochu opepřete bílým pepřem.

Dodělejte bramborovou kaši, jak jste zvyklí a podávejte s masem a kapustičkami. 

2016-03-18 Hlavní chody

Poznámka

Kořenící balíček: horní 1/3 pórku, 3 ks bobkového listu, 1 badyán, 1 svitek skořice, 5 tobolek kardamomu (rozmáčknutých), 1 stroužek česneku (rozmáčknutý), sušená chilli paprička, 2 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, 5 semínek fenyklu.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI