Zeleninový salát Tabbouleh zpět

Ingredience:
hladkolistá petržel200 gřímský salát1 ksbulgur125 ml
cibule1 ksrajčata2 kssalátová okurka10 cm
čerstvá máta1 hrstkoření sumah1 lžičkacitrón (šťáva)1-2 ks
avokádový nebo olivový olej3 lžícesůl špetkadrcený pepř špetka
bulgur1/2 hrnku
hladkolistá petržel 200 g, římský salát 1 ks, bulgur 125 ml, cibule 1 ks, rajčata 2 ks, salátová okurka 10 cm, čerstvá máta 1 hrst, koření sumah 1 lžička, citrón (šťáva) 1-2 ks, avokádový nebo olivový olej 3 lžíce, sůl špetka, drcený pepř špetka, bulgur 1/2 hrnku

Příprava

Komu se nelení, tomu se zelní a pro ty, co jedí zdravě to platí dvakrát.

Tabbouleh je salát, jehož základem je hodně na drobno posekané hladkolisté petržele. Čím více, tím lépe. Množství se nebojte, výsledný chuťový zážitek je vždy zaručen. Navíc po zdravotní stránce je petržel, aby dlouho vydržel, výborným zdrojem všeho dobrého - minerálních látek, kyseliny listové a některých vitaminů. Další výbornou surovinou, kterou salát obsahuje, je bulgur, lámaná celozrnná pšenice. V arabském světě se bulgur těší velké oblibě, přidává se do masitých pokrmů, k luštěninám, do polévek či zeleninových jídel.

Variant salátu existuje celá řada, přidávají se rajčata, salátová okurka, římský salát, česnek nebo zrníčka granátového jablka, záleží na zvycích, které jsou v každé arabské oblasti jiné. Z bylinek například čerstvá máta nebo koriandr. Dochucuje se kořením sumah, citrónovou šťávou, olejem, solí a pepřem.

Tabbouleh je většinou servírován jako hlavní chod, doplněn různými smaženými nebo pečenými variacemi na slano plněného listového těsta. Je také součástí tabule při arabských oslavách, např. svatebních hostinách.

Komu se nelení, tomu se zelení! Zahálet nebudeme, zelenat se bude hodně.

Existují totiž dva způsoby, jak salát připravit. Můžeme krájet, krájet a krájet, tož tradiční, první cesta. V tom případě si připravte dostatek času a sílu v pažích. 

Druhá varianta nabízí možnost využití kuchyňského mixéru, který ušetří většinu času a práci udělá za vás. Díky Bohu za tento vynález!

Příprava:
1/2 hrnku bulguru zalijeme po okraj vroucí vodou, promícháme a necháme vstřebat tekutinu. Petrželku nakrájíme nebo rozmixujeme na velmi drobno. Přidáme na jemné proužky pokrájený římský salát, na drobno nakrájenou cibuli a mátu, na kostičky pokrájená rajčata a salátovou okurku. Přisypeme vychladlý bulgur, sumah a promícháme.

Zakápneme olejem (nešetříme) a dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou.

 

2013-10-16 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlapředkrmy
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
předkrmy
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI