Zelňáky se škvarky zpět

Ingredience:
bílé zelí1/2 menší hlávkypolohrubá mouka300 gdomácí škvarky150 g
vejce2 + 1 ksčeský česnek3 stroužkycibule2 ks
majoránka1 lžícemletý kmín2 lžičkyprášek do pečiva1 lžička
zelená petrželka hrstsůl1 lžícepepř1 lžička
sádlo na vymazání plechu1 lžíce
bílé zelí 1/2 menší hlávky, polohrubá mouka 300 g, domácí škvarky 150 g, vejce 2 + 1 ks, český česnek 3 stroužky, cibule 2 ks, majoránka 1 lžíce, mletý kmín 2 lžičky, prášek do pečiva 1 lžička, zelená petrželka hrst, sůl 1 lžíce, pepř 1 lžička, sádlo na vymazání plechu 1 lžíce

Příprava

Z chalup už se pravidelně kouří, listí ze stromů téměř všechno opadalo, úroda je pod střechou, je brzo tma a venkovní teplota nás vyhání domů pod deku. A není nic lákavějšího, než si pod tu deku zalézt a dát si něco dobrého k snědku. K tomuto času pro mě neodmyslitelně patří hutné polévky, dlouhé hodiny pečené pokrmy z jednoho hrnce, masové pečínky a cokoli ze zelí a dýně. Zelí obecně na podzim a v zimě sním docela hodně a stále objevuji a vymýšlím nové recepty. A těch dobrých receptů není nikdy dost. Tento na slanou buchtu, jejíž hlavní surovinou je právě zelí a voňavé domácí škvarky je jedním z nejoblíbenějších.

Zelí nakrouhejte na jemno a dejte ho do hrnce. V rychlovarné konvici dejte vařit dostatečné množství vody na vaření zelí. Zelí posolte a promíchejte. Jakmile voda dojde bodu varu, zalijte zelí a dejte ho vařit na 5 minut. Mezitím si do velké mísy nachystejte Mouku, škvarky, prášek do pečiva, 2 vejce, utřený česnek a cibule nakrájené na jemno. Jakmile je zelí hotové, sceďte ho, ale vodu z vařeného zelí uschovejte. Nechejte ho vychladit stejně jako vodu. Jakmile je zelí dostatečně vlažné, přidejte ho do mísy společně s hrnkem vody ze zelí a promíchejte vařečkou. Přidejte koření a sůl a opět promíchejte. Těsto by mělo mít konzistenci hustšího těsta na bramboráky. Pokud je moc řídké přidejte mouku, pokud moc husté pak vodu ze zelí.

Dejte si rozehřát troubu na 180°C. Plech na pečení si vymažte sádlem. Směs vlijte do pekáče a rovnoměrně rozprostřete. Dejte péct na 15 do trouby. Po 15 minutách vytáhněte a rozkvrdlejte si zbylé vejce a buchtu jím potřete. Dejte péct na dalších 25 minut. Podávejte teplé až vlažné.

2016-11-22 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojpivo
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI