Žemlovka z vánočky zpět

Ingredience:
tvaroh ve vaničce250 gcelé vejce1 ksvánočka/mazaneccca 8 plátků
mléko250 mlvanilkový extrakt1 lžičkacukr4 lžíce
velké jablko1 ksrozinky (+rum/amaretto)2 lžícevlašské ořechy nebo plátky mandlí hrst
moučkový cukr na posypánímáslo dle potřebysůl špetka
tvaroh ve vaničce 250 g, celé vejce 1 ks, vánočka/mazanec cca 8 plátků, mléko 250 ml, vanilkový extrakt 1 lžička, cukr 4 lžíce, velké jablko 1 ks, rozinky (+rum/amaretto) 2 lžíce, vlašské ořechy nebo plátky mandlí hrst, moučkový cukr na posypání, máslo dle potřeby, sůl špetka

Příprava

Moje požlučníkové období je u konce a pomalu začínám jíst zase jako normální člověk. V rámci diety jsem si ale dopřála něco, co jsem nejedla snad od základní školy a to je žemlovka. Protože jsem nemohla klasický kynutý velikonoční mazanec, koupila jsem si "šizenou" vánočku z obchodu a udělala žemlovku z ní, nízkotučného tvarohu a bez rozinek a ořechů. Musím říct, že mě samotnou překvapilo, jak moc mi to chutnalo i přes tyhle ošizené ingredience a ne, nebylo to způsobeno tou děsnou dietou. Vy si ale udělejte poctivou, kterou jsem připravila svému muži.

Vymažte si menší pekáček máslem a rozehřejte troubu na 160°C. Chcete-li, namočte rozinky do rumu nebo amaretta. Pokud máte sířené, tak je spařte horkou vodou. Tvaroh rozmíchejte v misce spolu s polovinou žloutku a třemi lžícemi cukru. Mléko rozmíchejte se zbylým žloutkem, lžící cukru a lžičkou vanilkového extraktu. Z bílku a špetky soli ušlehejte sníh a opatrně ho přimíchejte k tvarohu.

Plátky vánočky/mazance namáčejte v mléce a vyložte jimi dno pekáčku. Pak pomažte polovinou tvarohu, na něj rozprostřete jablko nakrájené na tenčí plátky (můžete ho i nastrouhat) a posypejte vyždímanými rozinkami a ořechy. Na to rozdělte zbylý tvaroh a zakončete zbylými plátky vánočky namočenými v mléce. Pokud vám mléko zbylo, rozlijte ho rovnoměrně na vánočku a na každý plátek dejte trochu másla.

Pečte v troubě, dokud vrchní plátky nebudou zlaté a křupavé, bude to trvat asi 45 minut. Po vytažení z trouby nechte chvilku odpočinout a posypte moučkovým cukrem. Žemlovka se dá jíst teplá i studená a bez ořechů ji mohou i děti od jednoho roku.

Dobrou chuť!

2017-11-02 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI