Mandlové mléko zpět

Ingredience:
mandle120 gvoda1 lvoda na namáčení mandlí dle potřeby
mandle 120 g, voda 1 l, voda na namáčení mandlí dle potřeby

Příprava

Rostlinná strava má v poslední době stále více příznivců a stále častěji se o ní mluví. Přijde mi, že s rozmachem tohoto stylu stravování přichází na trh a do povědomí lidí vůbec, spousta zajímavých surovin a alternativ k běžným surovinám. A z toho mám velkou radost! Ačkoli na rostlinné stravě nejsem, nebudu asi nikdy vegetarián ani vegan, tak mám k tomuto stylu stravování velice blízko. Pro náš organismus je odlehčení od živočišných produktů určitě prospěšný a měli bychom rostlinnou stravu alespoň několikrát týdně do svého jídelníčku zařadit.

Já osobně jím maso jen velmi málo, co ale miluju, jsou sýry a mléčné výrobky jako je tvaroh, bílé jogurty a kefír. Bez toho si zatím svůj život neumím představit a nedělá mi problém tyto výrobky trávit. Co jsem ale z jídelníčku vyřadila už před několika lety, bylo kravské mléko. Cítila jsem se po něm, narozdíl od zakysaných mléčných výrobků, vždy nafouklá jako balon. A proto jsem byla hrozně ráda, když jsem objevila kouzlo rostlinných mlék.

V obchodě jsou ale nesmyslně drahé a plné přidaných cukrů a konzervantů. Když mám ale chuť, není nic jednoduššího než si připravit takové mléko za pár korun doma. Zkoušela jsem kokosové, konopné, makové nebo právě mandlové, které vám představím dnes. Je nasládlé a lehce voní po mandlích. Je skvělé do ranního müsli. Dobře vychlazené je ale skvělé i samotné!

Výroba rostlinného mléka je velice jednoduchá. Celé mandle zalijeme vodou a necháme přibližně 12 hodin namáčet. Já většinou namáčím přes noc a ráno už si můžu pochutnat na čerstvě udělaném mléku ke snídani.

Po namočení slijeme vodu, ve které se mandle namáčely. Mandle nasypeme do mixeru, zalijeme je 1 litrem čerstvé vody a začneme mixovat. Mixujeme tak dlouho, dokud z mandlí není pouze drť a v nádobě vznikne krásně napěněná bílá tekutina. V mém mixeru to trvá asi 5 minut.

Hotové mléko důkladně přecedíme přes plátýnko nebo papírový filtr do čisté nádoby. Já používám látkové sítko, ve kterém se dá rozmixovaná drť ještě krásně vyždímat, takže nepřijdete opravdu ani o kapku.

Ptáte se, co se zbylou mandlovou drtí? Rozhodně jí nevyhazujte! Dá se přimíchat do ranní ovesné kaše, smoothie nebo z ní upečete skvělý dezert. Vyzkoušet můžete například skvělou bezlepkovou a veganskou bábovku s kousky čokolády, kterou už mám na blogu. Recept najdete ZDE.

TIP: Pokud byste chtěli dosáhnout sladší chuti mléka, přidejte k mandlím do mixeru 2 sušené datle.

2016-08-10 Nápoje

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI