Kořeněný kečup zpět

Ingredience:
rajčata4 kgcibule1 kgčerstvý zázvor150 g
česnek1 větší palicechilli papričky6 ksceler8 řapíků
jablečný ocet0,5 ltřtinový cukr200 gsůl4 lžičky
červená paprika2 lžíce
Koření:
celý zelený pepř1 lžičkahřebíček2 lžičkysemena koriandru4 lžíce
kardamom6 tobolekmuškátový květ2 lžičky
rajčata 4 kg, cibule 1 kg, čerstvý zázvor 150 g, česnek 1 větší palice, chilli papričky 6 ks, celer 8 řapíků, jablečný ocet 0,5 l, třtinový cukr 200 g, sůl 4 lžičky, červená paprika 2 lžíce, celý zelený pepř 1 lžička, hřebíček 2 lžičky, semena koriandru 4 lžíce, kardamom 6 tobolek, muškátový květ 2 lžičky

Příprava

V loni jsem v tuto dobu nestíhala a letos to není o moc lepší. Ale zařekla jsem se, že vám ty moje oblíbené recepty na sirupy, kečupy, chutney a likéry prostě musím napsat. Uvidíme, co letos stihnu. Každopádně se budu snažit napsat co nejvíce. V říjnu vám asi recept na kečup  nebude moc platný a do roka na něho zapomenete. Samozřejmě, že nejlepší kečupy jsou z rajčat posbíraných v plné sezóně, tedy v létě. Tu chuť nenahradíte ničím. Pokud si rajčata nepěstujete sami, snažte si koupit rajčata z produkce ve vašem okolí. Nebo alespoň z české, polské nebo slovenské produkce. Tak máte jistotu, že rajčata nebyla trhaná ještě zelená a zrála někde v kamionu. A také tím pomůžete lokálním zemědělcům a životnímu prostředí. Ale co vám budu, že jo... pojďme rychle na ty recepty.
Dnešní je na úžasný kořeněný kečup, což je moje nejoblíbenější varianta (společně s paprikovým kečupem) a prostě ho musíte vyzkoušet.

Rajčata, zázvor a česnek nahrubo nasekejte v robotu. Cibuli nakrájejte na jemno. Vše dejte do velkého kastrolu. Do plátýnka dejte všechno koření, zavažte a dejte do hrnce. Přidejte i svázané řapíky celeru. Uveďte k varu a vařte asi 30 minut. Vyjměte sáček s kořením a celer. Směs rozmixujte tyčovým mixérem a znovu vařte 1 a půl hodiny. Přidejte ocet, cukr, sůl a papriku. Za stálého míchání vařte ještě další cca 1 hodinu, dokud kečup nezhoustne. Nalijte do horkých lahví a sterilujte 20 minut na 85°C.

2016-08-31 Ostatní

Poznámka

Z uvedeného množství surovin připravíte 2 litry kečupu.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI