Boršč zpět

Vývar:
hovězí přední maso s kostí500 gvepřové plecko250 gbobkový list5 ks
nové koření5 kuličekčerný pepř10 kuličeksůl2 lžičky
Polévka:
bulvový celer50 gkořen petržele50 gstřední mrkev1 ks
malá cibule1 ksslanina150 guvařená červená řepa2 ks
střední brambora2 ksbílé hlávkové zelí150 gkrájená rajčata400 g
třtinový cukr1 lžičkasladká mletá paprika2 lžícecitronová šťáva nebo vinný ocet1 lžíce
čerstvě mletý pepř špetkahustá kysaná smetana 30% na ozdobení
hovězí přední maso s kostí 500 g, vepřové plecko 250 g, bobkový list 5 ks, nové koření 5 kuliček, černý pepř 10 kuliček, sůl 2 lžičky, bulvový celer 50 g, kořen petržele 50 g, střední mrkev 1 ks, malá cibule 1 ks, slanina 150 g, uvařená červená řepa 2 ks, střední brambora 2 ks, bílé hlávkové zelí 150 g, krájená rajčata 400 g, třtinový cukr 1 lžička, sladká mletá paprika 2 lžíce, citronová šťáva nebo vinný ocet 1 lžíce, čerstvě mletý pepř špetka, hustá kysaná smetana 30% na ozdobení

Příprava

Polévka, která zahřeje....

Omyté maso vložíme do 2,5 l studené vody, přidáme vše ostatní a pomalu táhneme do změknutí masa cca 3 hodiny. Poté vývar scedíme a maso odložíme.

Dále budeme potřebovat 50 g bulvového celeru, stejné množství kořenu petržele, střední mrkev, malou cibuli, 150 g slaniny, 2 uvařené červené řepy, 2 střední brambory, 150 g bílého hlávkového zelí, 400 g plechovku krájených rajčat (Valfruta), lžičku třtinového cukru, 2 lžíce sladké mleté papriky, lžíci citronové šťávy nebo vinného octa,  čerstvě mletý pepř a do talířů pak hustou kysanou smetanu 30%.
Na kostičky nakrájenou slaninu vyškvaříme v hrnci, přidáme cibuli, mrkev, celer a petržel, to vše nakrájené na menší kostky. Zarestujeme, až nám mrkev pustí barvu. Přidáme rajčata z plechovky, cukr, papriku a vše spolu orestujeme. Přihodíme na tenké nudličky nakrájené zelí, brambory na kostičky a zalijeme vývarem. Vaříme cca 15 minut. Pak přidáme uvařenou a na kostky nakrájenou řepu a vaříme dalších 10 minut. Maso z vývaru nakrájíme na kostky,  přidáme do hrnce a společně ještě prohřejeme. Opepříme, ochutíme octem nebo citronovou šťávou, případně dosolíme. Podáváme horké s kopečkem lahodné husté smetany.

2013-12-04 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI