Dýňovo-mrkvový krém se smetanou a skořicí zpět

Ingredience:
dýně Hokaido1/2 ksstředně velká mrkev2 kscibule1 ks
olivový olej dle potřebyčesnek3 stroužkyzázvorcca 1 - 2 cm
skořice špetkavoda0,7 lsmetana na vaření100 ml
petrželka dle chutipražená dýňová semínka dle chutimleté chilli dle chuti
dýně Hokaido 1/2 ks, středně velká mrkev 2 ks, cibule 1 ks, olivový olej dle potřeby, česnek 3 stroužky, zázvor cca 1 - 2 cm, skořice špetka, voda 0,7 l, smetana na vaření 100 ml, petrželka dle chuti, pražená dýňová semínka dle chuti, mleté chilli dle chuti

Příprava

Dýně je oblíbená nejen jako podzimní dekorace, ale také jako potravina.

Má vysoký obsah vody, spoustu vlákniny a je údajně skvělá při hubnutí. Dýně vám po fyzické námaze pomůže dobít energii ještě lépe než tradičně doporučující se banán.

Šálek uvařené dýně pokryje více než 200% doporučeného denního příjmu vitaminů. Vitamin A zlepšuje zrak, zejména za špatného osvětlení, brání vzniku rakoviny a prospívá zdraví kůže. K tomu přidejte vitamíny C, D a E, vápník, hořčík a želeno.

Dýně Hokaido se navíc nemusí loupat, protože slupka při tepelné úpravě krásně změkne. Zrovna dneska jsem dýni zpracovávala poprvé. Zvolila jsem právě Hokaido a dala mi dost zabrat, nečekala jsem, že půjde i mým božím profi nožem tak těžko rozkrájet. Ale jakmile jsem ji naporcovala, cítila jsem úžasnou kombinaci vůní mrkve a zralého manga… prostě sladkou a příjemně jemnou vůni. Potom jsem z ní připravovala polévku a jednu půlku jsem schovala na pyré, které použiji na dýňový chlebíček….

1. Omytou dýni rozkrojte a vydlabejte z ní semínka. Poté ji nakrájejte na cca 1cm široké měsíčky, které rovnoměrně rozložte na plech vyložený pečícím papírem.

2. Stejně tak nakrájejte cibuli a očištěnou mrkev na cca 5cm dlouhé špalíčky. Poté je přidejte k dýni na plech - osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Zeleninu pečte cca 20min na 180 stupňů.

3. Do většího hrnce dejte upečenou zeleninu a zalijte ji necelým litrem vody. Přidejte také zázvor a česnek.

4. Polévku nechce alespoň 10min povařit, dle chuti dosolte a poté ji tyčovým mixérem promixujte.

5. Na závěr vmíchejte smetanu pokojové teploty a špetku skořice. Na zdobení si nasekejte čerstvou petrželku, mleté chilli a opražená dýňová semínka.

Na rozdíl od klasických druhů dýní má Hokaido v kuchyni rozmanité využití. Mně osobně se jako první vybaví kompoty, polévky, kaše a džemy. Při přípravě pokrmů z Hokaido oceníte její jemnou, sladkou, lehce oříškovou chuť, nesmí se ovšem převařit.
Dýně Hokaido dokáže krásně prohřát organismus a váže na sebe toxiny. Polévka z ní tedy nejen zasytí, ale také vám prospěje.

2016-12-02 Polévky

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyostatní
Příležitostpodzim
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI