Ingredience: | |||||
hlíva ústřičná | dle potřeby | olivový olej | trochu | dobrý silný hovězí nebo zeleninový vývar | 1,5 - 2 l |
menší žlutá cibule | 1 ks | máslo | kousek | česnek | 2 - 4 stroužky |
mletá červená paprika | 2 lžíce | uzená mletá paprika | 1 lžíce | majoránka | špetka |
petrželka, ideálně čerstvá | dle chuti | sůl | dle chuti | pepř | špetka |
drcený kmín | špetka | hladká mouka a kousek másla | na jíšku |
Co vy a klasická dršťková polévka? Já ji jako malá nenáviděla, fuj dršťky byly slizké a divně gumové no a teď? To mám stejně :D Prostě mi to nechutná, ale jelikož je jinak polévka sama o sobě výborná bylo mi líto ji přestat vařit, takže začalo pátrání po tom čím dršťky nahradit.
A oblíbili jsme si doma hned dvě varianty, jedna je méně dostupná a druhou seženete v každém trochu větším supermarketu. První variantou je houba jménem Kotrč, tu si ale pěkně v lese musíte najít sami až bude sezona , nebo někdo zná tajný zdroj kde ji koupit? Je s ním trochu práce, vypadá totiž jako mořská houba s mnoha, opravdu mnoha zákrutami ,kde se skrývá hlína, takže vyplachování pod studenou vodou je pěkná práce, pak už se jen natrhá nebo nakrájí na malé kousky a postupuje se stejně jako u druhé varianty (jen osmahneme kratší dobu a delší dobu houbu vaříme v polévce), kterou je Hlíva ústřičná. Ano tu už seženete mnohem snadněji. V tomto receptu, který mám z kuchařky Koko je Hlíva dokonale usmažená dokřupava, což je lepší než naše doteď praktikovaná varianta pouze uvařené Hlívy. Křupavá je o milion procent lepší, co ovšem doporučuji, nešetřete s množstvím zakoupené Hlívy, já myslela, že jí mám mraky,ale dlouhým smaženým se smrskne snad ještě víc než, když děláte špenát, takže nešetřete a kupte jí ranec, protože pak se o ní budete u stolu prát.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, které osmahneme dozlatova na kousku másla. K cibuli přisypeme koření - kmín, obě papriky a asi minutu celé za stálého míchání prohřejeme, takže se koření krásně rozvoní. Zalijeme horkým vývarem a vmícháme potřebné množství již hotové jíšky. Polévku necháme mírně probublávat než bude dostatečně hustá. Poté dokonale dochutíme solí a pepřem, přidáme sušenou majoránku a čerstvou petrželku.
Jíška - zpěněné máslo zasypeme hladkou moukou a za stálého míchání vytvoříme tmavší jíšku, která nesmí být cítit po spálenině
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI