Luštěninka zpět

Ingredience:
luštěninová směs250 gcibule1 kstenký debrecínský párek1 ks
brambora2 ksmletá sladká paprika1 lžícehovězí vývar i s obraným masemcca 1 l
jáhlová mouka dle potřebyčesnek1 stroužeksmetana100 ml
kmín dle chutimajoránka dle chutisádlo kousek
sůl dle chutipepř dle chuti
luštěninová směs 250 g, cibule 1 ks, tenký debrecínský párek 1 ks, brambora 2 ks, mletá sladká paprika 1 lžíce, hovězí vývar i s obraným masem cca 1 l, jáhlová mouka dle potřeby, česnek 1 stroužek, smetana 100 ml, kmín dle chuti, majoránka dle chuti, sádlo kousek, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Příprava

Výborná, hustá a sytá polévka, třeba k večeři, která vám společně s krajícem chleba udělá příjemné teplo jak v žaludku, tak na duši.

Luštěninovou směs používám už namíchanou z obchodu, ale klidně si dejte to, co máte rádi. V té mé jsou červené a bílé fazole, hrách, čočka a červená čočka. Směs dejte do hrnce a zalijte dvakrát tak velkým množstvím vody a dejte přes noc do lednice. Mám odzkoušené, že semnou nic nedělají tři dny namočené luštěniny a mohu je jíst třeba dva dny po sobě. Během této doby je ale propláchnu a dám minimálně jednou čistou vodu. Někde jsem četla, že voda z luštěnin se má slít a vařit se mají ve vodě čerstvé. A od té doby to tak dělám a nemám problém s bolením břicha. Někdo to tak nedělá a luštěniny celé roky vaří v té samé vodě, kde byly namočené.

Oloupanou a najemno nakrájenou cibuli opečte dozlatova na sádle, přidejte nakrájený párek a společně opékejte. Zasypte paprikou, nechte pár sekund opražit a zalijte vývarem. Přidejte luštěniny a kmín. Pokud máte málo vývaru, dolijte vodou. Já použila zhruba 0,5 l velmi silného vývaru a zbytek jsem dolila vodou. Voda by měla být asi 5 cm nad luštěninami. Vařte 30 minut. 
Oškrábejte brambory a nakrájejte na kostičky. Přidejte je do polévky a nechte asi 5 minut vařit.

V misce si rozmíchejte vodu s moukou, aby vznikla hustá záklechtka a za stálého míchání pomalu vlévejte do polévky, dokud nebude hustá. Osolte, opepřete a vařte ještě asi deset minut, aby byly brambory měkké. Na závěr přidejte smetanu a nechte prohřát, vypněte sporák a ochuťte prolisovaným česnekem a majoránkou.

2016-11-30 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostpodzim
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI