Mrkvová polévka se zázvorem zpět

Ingredience:
kuřecí vývar + 0,5 l vody1 lmáslo1 lžícevelké mrkve2 ks
větší brambora, typ C1 ksnastrouhaný zázvorcca 5 cmsmetana / zakysaná smetana1 kelímek
sůl dle chutipepř špetkana sucho opečené tousty nebo krutony k podávání
kuřecí vývar + 0,5 l vody 1 l, máslo 1 lžíce, velké mrkve 2 ks, větší brambora, typ C 1 ks, nastrouhaný zázvor cca 5 cm, smetana / zakysaná smetana 1 kelímek, sůl dle chuti, pepř špetka, na sucho opečené tousty nebo krutony k podávání

Příprava

Tuto polévku si musíte udělat alespoň jednou za zimu. Když přijdete vymrzlí z procházky, zalezte pod deku a pěkně si ji vychutnejte. Krásně vás zahřeje a zázvor vás navíc ochrání před chřipkou, rýmou a nachlazením. Tento kořen je stále pro některé lidi exotickou surovinou a bojí se ho používat. Já ho mám moc ráda a kromě polévky z něho dělám sirup, přidávám do mnoha asijských pokrmů a dokonce ho najdete v mnoha staročeských receptech. A věděli jste, že si zázvor můžete vypěstovat doma v květináči? Stačí dát do hlíny kousek oddenku s pupeny (pupeny nahoru) a dát na slunné a teplé místo. Za několik týdnů vám začne růst a vy se můžete těšit na úrodu. Navíc ho pak znovu můžete zasadit a to opakovat dokud vás to bude bavit.

Pojďme ale na slíbenou polévku.

Mrkve a brambory očistěte a nakrájejte na menší kostky. Máslo rozehřejte v hrnci a mrkev s bramborem na něm opečte. Přidejte nastrouhaný zázvor. Opečte ještě cca půl minuty a zalijte vývarem s vodou. Vařte na mírném ohni cca 20 minut a pak rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Polévku poté ještě propasírujte přes cedník (v zázvoru jsou vlákna, která by vám mohla v polévce vadit). Přilijte smetanu, dochuťte solí a přidejte i špetku pepře. Pokud přidáváte zakysanou smetanu, pak nejdříve promíchejte v misce trochu polévky se smetanou a teprve pak ji vraťte zpět do hrnce.

Podávejte s opečeným toustem nebo krutony.

Polévka je také výborná doplněná strouhaným cheddarem.

2016-01-29 Polévky

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostzima
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI