Ingredience na 3 - 4 l vývaru: | |||||
hovězí oháňka nebo zadní hovězí | 500 g | větší morkové kosti | 4 ks | celý badyán | 4 ks |
kardamon | 3 ks | skořice (cca 4 cm dle svitku) | 1 svitek | velká cibule | 1 ks |
čerstvý zázvor | 80 g | chilli paprička | 1 ks | sůl | 2 lžíce |
voda | dle potřeby | ||||
Dále dle počtu porcí: | |||||
falešná svíčková | dle potřeby | širší rýžové nudle namočené ve studené vodě | dle potřeby | čerstvé mungo výhonky | dle potřeby |
jarní cibulka | dle potřeby | čerstvý koriandr | dle potřeby | vietnamská (thajská) bazalka (nedávejte klasickou, to raději žádnou) | dle potřeby |
rybí omáčka, limetka a chilli paprička nebo drcené chilli | k dochucení |
Určitě už jste minimálně slyšeli o vynikající voňavé polévce z vietnamské kuchyně, která si získává stále více příznivců, někteří jsou na ní prý dokonce závislí. Už jste ji i ochutnali? Já ano, u nás v Plzni je skvělé vietnamské bistro, kde si můžete dopřát spoustu originálních vietnamských pokrmů. A to bych nebyla já, abych to samozřejmě nevyzkoušela uvařit doma. Phở bò tái je jeden z druhů této polévky, který se podává s velmi najemno nakrájenými plátky syrového hovězího masa, většinou falešné svíčkové, které se po zalití vroucím vývarem v polévce krásně " uvaří " a je šťavnaté. Další variantou je polévka s již vařeným hovězím masem phở bò chín a nebo slepičí s masem vařeným Phở gà. Všechny jsou skvělé, syté, voňavé a úplně nejlepší na chladné dny a večery. Takže určitě si předvařte velký kotel vývaru, který můžete zamrazit a pak si polévku dopřát kdykoliv ...
Nejprve k vývaru, ten je samozřejmě nejdůležitější na celé polévce. Každý ví, že čím déle se vývar připravuje, tím je lepší. Takže nespěchat, kdo má pomalý hrnec má vyhráno a ostatní ho nechají probublávat 8 hodin nebo celou noc na velmi mírném ohni.
Maso a kosti omyjte studenou vodou a vložte do velkého hrnce. Nechte povařit, vodu s pěnou slijte, omyjte maso, kosti i hrnec a znovu přiveďte k varu a plamen stáhněte, aby voda jen probublávala. Případné nečistoty z povrchu opět seberte nebo proces s omytím ještě zopakujte. Oloupanou cibuli rozřízněte napůl, řeznou plouchou dejte na suchou pánev, přihoďte všechno celé koření a podélně rozpůlený, paličkou trochu naklepaný zázvor také. Opékejte pozvolna, až cibule i zázvor chytnou barvu a koření se krásně rozvoní. Všechno přidejte do vývaru spolu se solí.
Když už je vývar hotový, přecedíme jej nejlépe přes plátýnko, maso použijeme buď do Phở bò chín nebo ho využijeme jinak. Pro servírování Phở bò tái vývar udržujemev mírném varu.
Nudle vyjmeme ze studené vody a na max. půl minutky je necháme v sítku povařit ve vroucí vodě. Necháme okapat a dáme do misky. Na ně na vemi tenké plátky nakrájené syrové hovězí maso, zasypeme spoustou na jemná kolečka nakrájené jarní cibulky, mungo výhonků a koriandru. A zalijeme vroucím vývarem. Vývar lijte od okraje, nikoliv shora, bylinky by vám ihned zavadly. Každý u stolu si pak dochutí podle sebe rybí omáčkou, limetkovou ( citronovou šťávou ) a chilli.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI