Polévka z grilovaných paprik zpět

Ingredience:
velké červené papriky3 ksstředně velká cibule1 ksneloupané stroužky česneku3 ks
olivový olej1 lžícebobkový list2 kstymián1 svazek
pepř1 špetkasůl1 špetkacukr muscovado1 špetka
řecký jogurt1 ksčerstvá bazalka na zdobení1 hrstička
velké červené papriky 3 ks, středně velká cibule 1 ks, neloupané stroužky česneku 3 ks, olivový olej 1 lžíce, bobkový list 2 ks, tymián 1 svazek, pepř 1 špetka, sůl 1 špetka, cukr muscovado 1 špetka, řecký jogurt 1 ks, čerstvá bazalka na zdobení 1 hrstička

Příprava

Včera jsem náhodou našla v krámě červené papriky za poloviční cenu. Rozhodně nejsem člověk, který by chtěl na jídle šetřit, ale výprodejové pulty s ovocem a zeleninou procházím opravdu pečlivě. Důvodů je hned několik. Třeba tropické plody k nám putují ve své podstatě nezralé, koupit poživatelné mango, avokádo, ale třeba i obyčejné kivi je často neřešitelný problém. 

V momentě, kdy ovoce konečně dozraje a tedy i změkne, stane se pro neznalé zákazníky neatraktivní a tak ho prodejce vyřadí...a tehdy přichází moje chvíle a na náš stůl putuje opravdu chutné quacamole, a s radosti si dopřeji dobrý koktejl s čerstvým mangem. 
Podobně je to ale i s plodinami pro nás relativně běžnými, jako jsou rajčata a papriky... Ta paprika co jsem koupila už pravda byla trochu unavená, ale vzhledem k tomu, že putovala do trouby a nakonec do mixeru.... tak na tom opravdu nezáleželo. Naopak na chuti se to odrazilo pouze v dobrém slova smyslu, protože byla o to sladší.

Nyní k samotné přípravě:

Papriky dejte pod rozpálený gril, nebo do trouby, průběžně otáčejte, tak aby se na celé ploše udělaly jakoby puchýřky, které klidně můžou být i černé.
Papriky ihned po vytažení z trouby vložte do mikrotenového sáčku a uzavřete tak aby se zapařily.
Částečně vychladlé papriky vyjměte ze sáčku a pečlivě oloupejte a očistěte od jadérek.
Společně s paprikami nechte několik málo minut grilovat do změknutí i neoloupané stroužky česneku.

Na rozpáleném olivovém oleji orestujte cibuli nakrájenou na kostičky, přidejte nakrájené papriky a ze slupek vymáčkněte grilovaný česnek.
Vše zalijte cca 1,5 litrem vody, přidejte bylinky, sůl a pepř. Vše povařte cca 15 min.
Z uvařené polévky vyjměte svazek bylinek a bobkové listy a polévku rozmixujte do hladké kaše.
Pokud je polévka kyselá, můžete dosladit špetkou cukru, dosolte a dokořeňte pepřem a chilli dle chuti. 
Polévku při podávání zjemněte lžící řeckého jogurtu, nebo zakysané smetany a bohatě posypejte čerstvými bylinkami.
Podávejte s tousty.

Já jsem k polévce přidala tousty s Paté z grilované papriky. Paté je nesmírně jednoduché a rychlé. Červenou papriku ogrilujete a očistíte podle postupu uvedeného výše. Oloupanou papriku rozmixujete společně s hrstí bazalkových lístků na hrubší kaši. Do kaše nadrobíte čerstvý sýr (kozí, ovčí, feta...) osolíte a opepříte dle chuti. Můžete zapékat, nebo podávat studené.

2015-06-04 Polévky

Poznámka

K této polévce jsem servírovala tousty s Paté z grilované papriky. Paté je nesmírně jednoduché a rychlé. Červenou papriku ogrilujete a očistíte podle postupu uvedeného výše. Oloupanou papriku rozmixujete společně s hrstí bazalkových lístků na hrubší kaši. Do kaše nadrobíte čerstvý sýr (kozí, ovčí, feta...) osolíte a opepříte dle chuti. Můžete zapékat, nebo podávat studené.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI