Rajčatová polévka s jehněčím vývarem, restovanou zeleninou a cizrnou zpět

Ingredience:
zralá rajčata1.5 kgčesnek3 stroužkyharissa pasta1 lžíce
skořice kousek svitkutymián pár větvičekšalvěj pár lístků
nové koření3 kuličkyhřebíček3 ksjehněčí vývar (z kostí a ocásků)0,5 l
sůl dle potřebyčerstvě drcený pepř špetkamenší mrkev2 ks
celer i s listy2 řapíkyčervený paprikový lusk1/2 ksvařená cizrna dle chuti
římský kmín špetkačerstvý koriandr dle chutimáslo plátek
sůl dle chutipepř špetka
zralá rajčata 1.5 kg, česnek 3 stroužky, harissa pasta 1 lžíce, skořice kousek svitku, tymián pár větviček, šalvěj pár lístků, nové koření 3 kuličky, hřebíček 3 ks, jehněčí vývar (z kostí a ocásků) 0,5 l, sůl dle potřeby, čerstvě drcený pepř špetka, menší mrkev 2 ks, celer i s listy 2 řapíky, červený paprikový lusk 1/2 ks, vařená cizrna dle chuti, římský kmín špetka, čerstvý koriandr dle chuti, máslo plátek, sůl dle chuti, pepř špetka

Příprava

Polévka je grunt, kdo ji nejí, je špunt, slýchávala jsem často od babičky. Né že bych byla nějakým extra vyznavačem polévek, ale rady mé babičky si občas beru k srdci, takže když už polévku, tak pořádně hustou, hafo zeleniny a náruč bylinek. Jak by řekl můj děda, v té musí i lžíce stát. Přesně takové mě dohánějí k šílenství a zavánějí obžérstvím. Co je na takových polévkách super je hodně variabilní skladba, kde téměř všechno funguje. Ať ze spíže vylovíte cokoliv, vždycky můžete začít nebo skončit dobrým vývarem.

Rajčata nakrájíme na čtvrtiny, přidáme všechna koření a bylinky, harissu, zalijeme vývarem a pod pokličkou uvaříme do hodně měkka. Rajčata v podstatě rozvaříme na kaši. Celou směs pořádně propasírujeme přes síto, z rajčat vymačkáme všechnu dužninu a šťávu. Díky tomu dostaneme lehce zahuštěný vývar.

Mrkev, celer a papriku nakrájíme na kousky a na másle orestujeme na skus. Přihodíme cizrnu a ještě chvilku restujeme. Směs osolíme, poprášíme římským kmínem, nasekaným koriandrem a celerovými listy. Necháme rozvonět a přidáme k vývaru. Polévku promícháme a podáváme lehce posypanou drceným pepřem.

Tip: K polévce můžeme připravit křupavé chlebové hranolky z arabských placek. Pitu nakrájíme na proužky a osmažíme v oleji. Na papírovém ubrousku necháme okapat a podáváme.
2015-01-15 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI