Valašská kyselice od cérky z Valmeza zpět

Ingredience:
domácí naložené zelí500 guezná žebra1 kgcibule1 ks
celý pepř15 kuličeknové koření5 kuličekbobkový list2 ks
česnek1 stroužekkmín2 lžičkyvětší brambory2 ks
domácí nebo plnotučné mléko0,5 lmouka3 - 4 lžícevysokoprocentní smetany (šlehačky)0,25 l
máslo1 lžičkavejce1 kssůl dle chuti
domácí naložené zelí 500 g, uezná žebra 1 kg, cibule 1 ks, celý pepř 15 kuliček, nové koření 5 kuliček, bobkový list 2 ks, česnek 1 stroužek, kmín 2 lžičky, větší brambory 2 ks, domácí nebo plnotučné mléko 0,5 l, mouka 3 - 4 lžíce, vysokoprocentní smetany (šlehačky) 0,25 l, máslo 1 lžička, vejce 1 ks, sůl dle chuti

Příprava

Jak už samotný název dnešního receptu napovídá, jsem původu valašského a to konkrétně z Valašského Meziříčí. Nebudu se tu rozplývat nad krásami a taji tohoto nádherného koutu světa, raději se na Valašsko vypravte a zamilujte se sami :). Ráda bych vám ale ukázala pár receptů, které si z domova nesu a které s láskou a nostalgií často připravuji. Jedním z nich je recept na valašskou kyselicu. Valašsko byl kraj velmi chudý a tomu odpovídá i jeho tradiční kuchyně. Hodně se pěstovalo zelí a to se po sklizni natlačilo do beček a používalo se do nepřeberného množství pokrmů. Ne nadarmo se na Valašsku říká "Brambory a zelé, živobytí celé". Původní recept na kyselicu byl prostý. Vzala se voda z naloženého zelí a do ní se dalo pár uvařených brambor a to bylo celé. Když byla nějaká slavnostní příležitost, pak se do polévky přidávalo mléko, houby, švestky a v bohatých rodinách i kus špeku nebo klobásky. Polévka, kterou my jíme v dnešní době, tedy nemá s tou původní moc společného, ale je uzpůsobena, aby lahodila našim chuťovým pohárkům. U nás doma se vaří pravidelně a patří k mým nejoblíbenějším polévkám.  Je to první polévka a možná i celkově první jídlo, které jsem sama uměla uvařit. Vzpomínám si, jak moje maminka ležela nemocná a já ji zelňačku vařila. Otec ji dělával méně kyselou (zelí před vařením proplachoval) a řidší a já s mamkou ji děláme pěkně kyselou a hustou, že v ní stojí lžíce. Pokud preferujete první možnost, pak zelí před vařením propláchněte a dejte polovinu množství  mouky. Recept uvádím s uzeným vývarem a uzeným, což je taková sváteční verze. Místo něho můžete použít i chudší varianty. My jsme třeba používali vodu, ve které se vařilo větší množství klobásek, nebo používáme čistou vodu a dáme do polévky místo uzeného výraznou klobásku. Jde i vegetariánská varianta bez masového vývaru a bez uzeniny. 

Nejdříve si připravte vývar. Kosti, cibuli (neoloupanou, jen zbavenou vrchních špinavých slupek), celý pepř, nové koření a bobkové listy, stroužek česneku zalijte vodou a dejte vařit na cca 1 hodinu. Po hodině vaření oloupejte brambory a nakrájejte je na kostky. Dejte do hrnce, do kterého budete dělat polévku. Zalijte vodou, aby byly ponořené, přidejte kmín, osolte a dejte vařit  do poloměkka. Ze zelí vymačkejte vodu (kterou uchovejte) a překrájejte ho (pokud chcete polévku méně kyselou, pak ho propláchněte pod tekoucí vodou). Dejte do malého kastrůlku, přidejte vodu a povařte, dokud nebudou připravené brambory. Zelí i s vodou přidejte k bramborám a do hrnce k nim ještě sceďte vývar. Zamíchejte a osolte asi jednou lžičkou soli.  V mléce rozkvrdlejte mouku a přes cedník ji nalijte do polévky a vařte za občasného míchání cca 15 minut, až se vyvaří mouka. Polévku ochutnejte. Pokud je málo kyselá, přilijte vodu ze zelí, dosolte a pokud ji něco chybí, přidejte lžičku cukru. Proces opakujte, dokud nebude dokonalá. Přilijte smetanu a rozšlehané vejce. Vypněte a vmíchejte ještě lžičku másla. Oberte uzené maso a dejte ho pokrájené do polévky. Množství masa nechám na vašich preferencích. My většinou ještě uzené maso dále používáme do jiných jídel a do polévky ho dáváme jen trochu. Někdy přidáváme během vaření pokrájenou klobásku, takže je v polévce obojí. Pokud chcete polévku méně kalorickou, pak použijte méně procentní mléčné výrobky a vynechejte máslo na konci. I tak bude báječná. 

2016-02-10 Polévky

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI