Fenyklový salát zpět

Ingredience:
fenykl1 kscitron3 plátkykoření sumah dle chuti
římský kmín dle chutiolivový olej trochusůl špetka
fenykl 1 ks, citron 3 plátky, koření sumah dle chuti, římský kmín dle chuti, olivový olej trochu, sůl špetka

Příprava

Detoxikační účinky fenyklu jsou staletí prokázané.

Fenykl (arabsky shómar) je přesně tou zeleninou, kterou jedni milují a druzí zcela zatracují. Aromatické chocholaté bulvy jsou často bez povšimnutí míjeny, utiskovány oblíbenějšími rajčaty, paprikami a okurkami, což je škoda, protože fenykl má vlastnost dobře posloužit například při dochucování polévek, omáček nebo salátů. Výborně se hodí k rybám či jehněčímu masu, může se plnit, dusit, zapékat, přidávat do pomazánek.

Fenykl vám doporučuji vyzkoušet při dietách a čištění organismu - skvěle si poradí s tuky a levou zadní zvládne i toxické látky (to by se vám mohlo hodit hlavně po Vánocích).

U nás je fenykl oblíben především v syrovém stavu, v salátech nebo jen tak do ruky na chroupání. A to i u dětí. To se mi na arabských capartech líbí, zcela bez řečí a protestů zďobnou jakoukoliv zeleninu. 

Fenyklu odstraníme svrchní listy a odřízneme zelené řapíky. Několik koprových snítků použijeme na konečné zdobení. Očištěnou bulvu nakrájíme na proužky (plátky), zakápneme olivovým olejem, posypeme římským kmínem a kořením sumah. Chemicky neošetřený citron nakrájíme na drobno (i s kůrou) a přimícháme do salátu. Dochutíme solí, případně zakápneme citronovou šťávou a posypeme zelenými snítky.

2013-12-06 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlapředkrmy
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
předkrmy
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostdětská oslava
Čas přípravy15 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI