Labaneh zpět

Ingredience.
bílý jogurt500 mlzakysaná smetana200 mlsůl1 lžička
olivový olej trochusušený tymián špetkakoření sumah špetka
pražená sezamová semínka dle potřeby
bílý jogurt 500 ml, zakysaná smetana 200 ml, sůl 1 lžička, olivový olej trochu, sušený tymián špetka, koření sumah špetka, pražená sezamová semínka dle potřeby

Příprava

Labaneh má velmi mnoho podob....

Labaneh je krémový sýr z odkapaného jogurtu a zakysané smetany, oblíbená svačina arabských dětí. Jogurt, z něhož se vyrábí, je většinou domácí výroby z čerstvého mléka. Na vesnicích se jogurt často připravuje i z mléka ovčího, a to především u beduínů. Ve větších městech tato tradice pomalu mizí, domácí jogurt nahrazuje jeho kupovaná varianta.

Labaneh je velice populární v kombinaci s olivovým olejem a Zatarem, což je mletá směs sušeného tymiánu (někdy i oregána), koření sumah a pražených sezamových semínek. Neméně oblíbená je i varianta labaneh s vychlazeným melounem, hlavně v letních měsících.

Labaneh má velmi mnoho podob. Při jeho výrobě nešetřete fantazií. Klidně přimíchejte bylinky, různá koření, cibuli nebo česnek. Výborně se hodí do pomazánek i sladkých krémů (v tomto případě šetřete solí při výrobě).

Jogurt (vybírejte kvalitní, hustý), smetanu a sůl rozmícháme do hladkého krému, nalijeme do cedníku, který jsme vyložili kouskem plátna nebo jiným prodyšným materiálem a necháme 24 hodin odkapat. V chladnějších měsících můžeme nechat jogurt odkapávat při pokojové teplotě. Vykapanou syrovátku nevyhazujte, klidně ji použijte do libovolného těsta, polévky nebo salátu. Já ji běžně používám do chlebového těsta nebo při výrobě pity.

Labaneh skladujte v chladu. Pokud chcete sýr skladovat delší dobu, více jak měsíc, je třeba nechat jogurt odkapat delší dobu, asi 48 hodin. Poté ze směsi rukama tvarujeme kuličky, které potřeme olivovým olejem a necháme v chladu ztuhnout, ideálně přes noc. Ztuhlé kuličky vložíme do sklenice s uzávěrem a zalijeme kvalitním olivovým olejem. Olivový olej zintenzivní chuť sýra, déle skladovaný jemně štípe na jazyku.

2013-11-06 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapředkrmy
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
předkrmy
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI