Listový salát s kaki zpět

Ingredience:
směs listových salátů2 větší hrstizralé kaki1 ksbalzamikový ocet1 lžíce
omáčka z granátového jablka1 lžícetmavý třtinový cukr1/2 lžičkycitronová šťáva pár kapek
sůl špetkadrcený pepř špetkaolivový olej trochu
směs listových salátů 2 větší hrsti, zralé kaki 1 ks, balzamikový ocet 1 lžíce, omáčka z granátového jablka 1 lžíce, tmavý třtinový cukr 1/2 lžičky, citronová šťáva pár kapek, sůl špetka, drcený pepř špetka, olivový olej trochu

Příprava

Na talíři přelijeme čerstvým olivovým olejem. 

Jak už jsem zmínila minule, začátek listopadu byl u nás ve znamení deště. Po půl roce nám konečně alespoň trochu sprchlo. S deštěm přišla i doba sklizně oliv. Dle místních první kapky vody spadlé z nebe olivy očistí od prachu a drobných smítek, a tak může začít sklizeň. Olivovníkové plantáže tak na čas ožijí štěbetáním arabských žen, výskotem hrajících si dětí a rachotem pomocné techniky.

Sklizeň probíhá tradičním způsobem. Pod jednotlivé stromy se rozprostřou obrovské plachty nebo sítě, které mají za úkol zachytit padající olivy. Pomocí dlouhých tyčí a holí se tluče do větví olivovníků, a tak se olivy snadněji uvolní.

Popadané olivy putují do lisovny, kde se ještě ten samý den omyjí a lisují. Čerstvý olej má výraznou olivovou vůni, zelenější barvu a lehce štípe na jazyku.

V islámu je olivovník velmi důležitý strom. Arabové říkají, že kdo má doma datle, včelí med a olivový olej, vyhnou se mu neduhy a nemoce. Z toho zřejmě pramení používání olivového oleje nejen v kuchyni, ale prakticky na cokoliv – na masáže, zábaly, k ošetření suché a popraskané kůže, na bolavá záda, atd.

Osobně mám čerstvý olivový olej nejraději, speciálně v salátech velmi dobře chutná. Každý rok si pravidelně kupuji 20-litrový kanystr, který mi vydrží na celých dvanáct měsíců. A protože mi manžel letošní várku oleje už dovezl, nabízím vám recept na salát.

Jednou z ingrediencí je kaki, což je exotické ovoce, které vzhledově připomíná rajské jablíčko. Zřejmě proto se arabsky nazývá bandóra halva – sladké rajče. Kaki má jemnou, sladkou dužninu, která strukturou připomíná dýni nebo žlutý meloun. Výborně se hodí do moučníků, salátů, marmelád a džemů. Někdy se plody suší a lisují podobně jako fíky.

Zralé kaki nakrájíme na kostičky a na trošce olivového oleje chvilku orestujeme. Přidáme cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Poté zakápneme octem a granátovou omáčkou, dochutíme solí, několikrát prohodíme a odstavíme.

Směs salátů promícháme se směsí s kaki, zakápneme citronovou šťávou a dochutíme pepřem a solí. Na talíři přelijeme čerstvým olivovým olejem. 

2013-11-18 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlapředkrmy
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
předkrmy
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostostatní
Čas přípravy15 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI