Onion Baji - Indický smažený cibulový předkrm zpět

Ingredience:
středně velká cibule6 - 7 ksvejce1 ksčesnek2 stroužky
čerstvý nastrouhaný zázvor kousek (1 - 2 cm)fenyklová semínka (fennel seeds)1/4 lžičkymleté chilli dle chuti
cizrnová mouka1 hrníček (2 dl)koření2 - 2 lžičkysůl2 lžičky
čerstvý nasekaný koriandr dle chutituk do fritézy na smažení
Dip:
jogurt1 kelímekčesnek dle chutibylinky hrstka
mátová pasta dle chutimed dle chutisůl dle chuti
středně velká cibule 6 - 7 ks, vejce 1 ks, česnek 2 stroužky, čerstvý nastrouhaný zázvor kousek (1 - 2 cm), fenyklová semínka (fennel seeds) 1/4 lžičky, mleté chilli dle chuti, cizrnová mouka 1 hrníček (2 dl), koření 2 - 2 lžičky, sůl 2 lžičky, čerstvý nasekaný koriandr dle chuti, tuk do fritézy na smažení, jogurt 1 kelímek, česnek dle chuti, bylinky hrstka, mátová pasta dle chuti, med dle chuti, sůl dle chuti

Příprava

Indický předkrm pro milovníky cibule....

Při čtení jídelního lístku v indické restauraci je člověk trochu nesvůj. Z názvů je sice patrné, jaká surovina hraje hlavní roli, je ale těžké si představit, jestli za to stojí si objednat "něco cibulového". Proto jsme dlouho objednávali jako předkrm kousky masa s omáčkami, až nám jednou nabídli cibuli. Proč ne, trochu to obměníme a nestačila jsem se divit, jak je tento předkrm skvělý. Karbanátky ze sladké smažené cibulky jemně kořeněné a namáčí se do mátového jogurtového dipu. Báječné. A přirozeně bezlepkové!

Příprava je přitom nesmírně jednoduchá. Opravdu se nestačím divit, co Indie dokáže z obyčejné zeleniny vykouzlit. 

Jako obvykle, vaření začíná nákupem. Výše uvedené suroviny se vám můžou zdát neobvyklé, v běžném obchodě je moc nenajdete. Proto se stavte ve specializovaném obchodě, v Brně na adrese Cejl 52.
Cizrnová mouka je přirozeně bezlepková. Jedná se sice o luštěniny, ale jak jsem už několikrát doporučila, pokud vám luštěniny nedělají problém, je škoda je z jídelníčku vynechávat.

A teď samotná příprava:
Cibuli oloupeme, rozkrojíme napůl a nakrájíme na ne moc tenké plátky podélně. Můžeme už zapnout fritézu. Nasypeme do větší mísy, přidáme všechny další ingredience. Jako poslední přidáváme sůl a důkladně zamícháme, nejlepší je míchat to rukou. Mokrou rukou vytvarujeme větší kuličky (menší než tenisové míče, větší než míč na stolní tenis). A předsmažíme je cca 2-3 minuty v horkém oleji. Pak je vybereme a vytvarujeme v nich pomocí lžičky dírku, aby byly cibulové smaženky propečení i zevnitř. Smažíme další 2 minutky (záleží taky na velikosti).

Podáváme čerstvé s mátovým jogurtovým dipem.

2013-11-29 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapředkrmy
Receptspeciální diety
Složitost receptulehká
Typ receptu
předkrmy
Druh přípravysmažení
Příležitostostatní
Čas přípravy15 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI