Salát z marinované červené řepy zpět

Ingredience:
oloupaná a uvařená červená řepa4 ksčerstvý kozí sýr1 porcerukola2 hrsti
piniové oříšky4 lžíce
Marináda:
olivový olej1 dclluční med (použila jsem tymiánový)2 lžícesvětlá sojová omáčka2 lžíce
červený vinný ocet1 dclpomeranč - šťáva z něj1 ksčerstvý tymián svazek
třtinový cukr dle chutipepř dle chutisůl dle chuti
oloupaná a uvařená červená řepa 4 ks, čerstvý kozí sýr 1 porce, rukola 2 hrsti, piniové oříšky 4 lžíce, olivový olej 1 dcl, luční med (použila jsem tymiánový) 2 lžíce, světlá sojová omáčka 2 lžíce, červený vinný ocet 1 dcl, pomeranč - šťáva z něj 1 ks, čerstvý tymián svazek, třtinový cukr dle chuti, pepř dle chuti, sůl dle chuti

Příprava

Tento salát měl vystihovat Francii v menu odrážejícím 100 let života válečné veteránky Luisy Matlové. Přátelé a známí mě od tohoto jídla nenápadně odrazovali, přece jenom červená řepa nemá v českých krajích příliš dobrou reputaci a kozí sýr taky ne. Dovedete si tedy představit, jakou satisfakcí byly pro mě prázdné talíře strávníků a nadšená debata na téma Můj salát versus řepa ze školní jídelny. Pánové z české televize dokonce přestali natáčet a s blaženými výkřiky se podělili o zbytky řepy v míse. Proto se ji nebojte, a s klidem ji předložte i tchýni při příležitosti nedělní návštěvy.

V míse smíchejte všechny tekuté ingredience na marinádu, podle chuti dosolte, opepřete čerstvě mletým černým pepřem, eventuálně doslaďte cukrem a přidejte lístky tymiánu. Do marinády nastrouhejte na tenké plátky vařenou červenou řepu. V uzavřené nádobě nechte v lednici minimálně 12 hodin marinovat. 
Na suché pánvi lehce opečte piniové oříšky. Nejsou sice nejlevnější, ale váš salát vynesou o několik kulinářských pater vzhůru. Na velký talíř rozložte plátky okapané řepy, poklaďte lístky rukoly, posypte rozdrobeným kozím sýrem a čerstvě opraženými piniovými oříšky. Lehce zakápněte olivovým olejem.

K salátu můžete podávat bagetku nebo bílý toust rozpečený s bylinkovým máslem.

2016-04-21 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI