Slaný cuketový koláč zpět

Ingredience na těsto:
hladká mouka100 gchlebová mouka50 gmleté mandle20 g
máslo80 gstudená voda0,4 dclsůl1 lžička
Náplň:
malé cuketky3 ksvejce3 kszakysaná smetana200 ml
smetana ke šlehání200 mlstroužek česneku2 ksgouda200 g
sůl1 lžičkačerstvě mletý pepř1 špetka
hladká mouka 100 g, chlebová mouka 50 g, mleté mandle 20 g, máslo 80 g, studená voda 0,4 dcl, sůl 1 lžička, malé cuketky 3 ks, vejce 3 ks, zakysaná smetana 200 ml, smetana ke šlehání 200 ml, stroužek česneku 2 ks, gouda 200 g, sůl 1 lžička, čerstvě mletý pepř 1 špetka

Příprava

Po cibulovém koláči, který peču pořád dokola, jsem se v neděli rozhodla, že zkusím cuketový. Ani po tom, co jsem ho snědla půlku, nevím, zda lépe vypadá nebo chutná. Třeba to při konzumaci druhé poloviny konečně rozseknu... Teď vám ale představím recept, který v nadcházející cuketové sezóně určitě využijete. Vegetariáni jistě zajásají, neobsahuje totiž žádné maso. Pokud ale mezi vege-lid nepatříte, vůbec se toho nebojte a přidejte kousky šunky nebo slaninky!

Nejprve si připravíme těsto. Máslo rozpustíme a vlijeme ho do směsi z obou druhů mouky a mandlí. Suroviny spojíme, až se nám vytvoří hrudky, zalijeme je studenou vodou a po přidání lžičky soli vypracujeme těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet v lednici alespoň hodinu.
 
Mezitím si připravíme náplň do koláče. Cuketu nakrájíme pomocí širší škrabky na brambory na podélné proužky a dáme je stranou.
 
Nyní si vypracujeme zálivku. Rozmícháme dvě vajíčka se zakysanou smetanou, šlehačkou a rozmačkaným česnekem, osolíme, opepříme a zamícháme vše dohromady.
 
Goudu nastrouháme nahrubo.
 
Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.
 
Vyválíme si těsto, vyložíme jím formu, na povrchu ho několikrát propíchneme vidličkou a dáme ho na 10 minut vychladit do lednice. Poté dáme na 10 minut do předehřáté trouby. Po uplynutí 10 minut korpus vyndáme, pokryjeme ho proužky cukety, kterou nejprve smotáme a následně vrstvíme kolem dokola, aby vznikla hezká mozaika, jako na obrázku nahoře. Zalijeme zálivkou, zasypeme sýrem a pečeme na 170 stupňů zhruba 40 minut.
 
Podáváme, až vychladne (jinak ho nenakrájíte). Poté ho vždy už nakrájený přihřeji v mikrovlnné troubě a podávám!
2015-09-02 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptpro děti
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI