Soparnik zpět

Ingredience:
hladká mouka500 gvoda350 mlsůl1/2 lžičky
olivový olej5 lžicjarní cibulka svazekčesnek + 2 stroužky na posypání koláče4 stroužky
listová petrželka hrstmangold nebo listový špenát0,5 kgčerstvý sýr200 g
sůl dle chutipepř špetkaolivový olej trochu
sekané loupané mandle hrst
hladká mouka 500 g, voda 350 ml, sůl 1/2 lžičky, olivový olej 5 lžic, jarní cibulka svazek, česnek + 2 stroužky na posypání koláče 4 stroužky, listová petrželka hrst, mangold nebo listový špenát 0,5 kg, čerstvý sýr 200 g, sůl dle chuti, pepř špetka, olivový olej trochu, sekané loupané mandle hrst

Příprava

Kdo jste navštívili Chorvatsko, nebo spíše Dalmácii, tak jste se možná setkali s touto nesmírně chutnou a přitom jednoduchou dobrotou. Soparnik je koláč z mangoldu nebo špenátu, který se původně pekl v peci mezi dvěma dřevěnými deskami. Dnes už se většinou peče na plechu, ale na chuti mu to nic neubralo.

Z mouky, vody, soli a oleje vypracujte pružné těsto, které rozdělte na dva díly a nechte 15 min odpočívat.
Mangold nebo špenát očistěte, odstraňte větší řapíky a nakrájejte na nudličky. Nakrájené listy smíchejte s usekanou petrželkou, drceným česnekem, jarní cibulkou nakrájenou na kolečka a sýrem. Osolte a opepřete dle chuti. 
Jeden plát těsta rozválejte na placku větší než je plech. na které budete péct. Položte na pečící papír a na těsto rozprostřete zeleninovou směs. Překryjte druhou plackou těsta a okraje pevně zaviňte dovnitř, Nechte péci při teplotě 180 stupňů cca 20-30 min. 
Upečený koláč bohatě potřete olivovým olejem a posypte sekanými mandlemi a česnekem.

Chutná výborně teplý i studený.

2015-06-25 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídlapředkrmy
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
předkrmy
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI