Americké cookies s bílou čokoládou a oříškovým máslem zpět

Ingredience:
hladká mouka1 a 3/4 šálkujedlá soda1/2 lžičkymáslo165 g
krystalový cukr1/2 šálkuhnědý cukr (tmavý měkký - vlhký)3/4 šálkusůl1 lžička
vanilkový extrakt1 lžičkavejce + žloutek1 ksčokovločky100 g
ořechy, vločky... dle chuti
hladká mouka 1 a 3/4 šálku, jedlá soda 1/2 lžičky, máslo 165 g, krystalový cukr 1/2 šálku, hnědý cukr (tmavý měkký - vlhký) 3/4 šálku, sůl 1 lžička, vanilkový extrakt 1 lžička, vejce + žloutek 1 ks, čokovločky 100 g, ořechy, vločky... dle chuti

Příprava

Toto je originál recept na Americké cookies. Proto se v receptu vše uvádí na šálky - tzv. CUP 

Jen u másla jsem to odvážila, abyste měli jasně dáno, kolik ho máte dát přesně.

V domácích potřebách a i jinde se dá koupit celá sada odměrek, kde máte jasně napsáno, jestli je to celý CUP a nebo jen jeho 1/3 , 1/4 , 1/2 ..... 

V některých sadách jsou i odměrky na lžičky.

Nejprve si dejte rozehřát troubu na 175°C  a přichystejte si pánev na máslo.
Zhruba tak dvě lžíce másla si nechte stranou a zbytek dejte na pánev. Pozvolna ho rozpusťte tak jako když děláte přepuštěné máslo, ale nechte ho více ztmavnout.
 
(oříškové máslo)

Když k němu přičichnete, tak musí krásně vonět po oříšcích. Přendejte ho do mísy a zašlehejte k němu i zbytek másla.
 
Přidat můžete i oba cukry a metličkou vše důkladně promíchejte.
Postupně zašlehejte i vejce se žloutkem navíc, vanilkou a solí. 
 
(máslo s cukrem)

(máslo s cukrem a vejcem)

Šlehejte nejlépe ručně metlou cca 30 vteřin a minutku dvě nechte hmotu odpočinout. Znova intenzivně vyšlehejte a opět nechte odpočinout. Tak to je třeba směs propracovat zhruba 3 - 5 x.
Mouku si promíchejte se sodou a prosejte ji do mísy, kde ji už gumovou stěrkou krásně zapracujete. 
Směs svou barvou i konzistencí připomíná základ na medovník.
Přisypte i čoko vločky a pokud chcete, tak i opražené ořechy a nebo vločky.
 
 
 
V Americe nabírají směs naběračkou na zmrzlinu, ale sušenky mají potom velikost kola od vozu.
Nemám ráda tak velké sušenky, a proto dělám kuličky velikosti menšího golfového míčku.
Počítejte s tím, že sušenky se hodně rozjedou a tak potřebují kolem sebe hodně místa.
Na plech se mi jich vleze 10 kousků.
 
 
Pokud chcete mít i čoko vločky na povrchu, pár jich tam zapíchněte.
Vložte plech do trouby a pečte 10 minut.
Po vytažení jsou ještě měkké, ale nechte je cca 5 minut na plechu a pak je přendejte na mřížku a nechte úplně vychladit.
 
Takto připravené sušenky vám v dóze vydrží teoreticky i několik týdnů. Prakticky vám je sežerou ještě dřív, než dopečete poslední plech  
 
Dobrou chuť!
2016-12-02 Dezerty

Autor:

Počet porcí
35
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Videa
Americké cookies s bílou čokoládou a oříškovým máslem

 

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI