Bábovka ze zakysané smetany zpět

Ingredience:
vejce3 kscukr krystal1 hrnek (250 ml)olej1/2 hrnku
mléko1/2 hrnkuzakysaná smetana1 kelímek (200g)polohrubá mouka2 hrnky
kypřící prášek do pečiva1 kssůl špetkakakao na vaření2 lžíce
vejce 3 ks, cukr krystal 1 hrnek (250 ml), olej 1/2 hrnku, mléko 1/2 hrnku, zakysaná smetana 1 kelímek (200g), polohrubá mouka 2 hrnky, kypřící prášek do pečiva 1 ks, sůl špetka, kakao na vaření 2 lžíce

Příprava

Opět recept z kategorie "v lednici jsem objevila něco s končící dobou spotřeby", tentokrát kelímek zakysané smetany. Zapátrala jsem nejdřív u sebe na blogu a poté zavolala mamince. Maminky ví vždycky nejlíp. Třeba že s jednou smetanou se dá upéct báječně vláčná bábovka. Jo, a taky je to super tip na snídani pro školáky, ať se jim lépe začíná nový školní rok. Když už dneska máme první školní den.

PS: Upéct tuhle bábovku je vážně jednoduché, jenom si dejte pozor, abyste jako já nezapomněli do těsta přidat kypřící prášek. Došlo mi to, až když jsem formu s těstem dala do trouby. Takže vám rovnou můžu napsat, že rozhodně není dobrý nápad rozmíchat kypřící prášek v trošce mléka (nechtěla jsem, aby v těstě udělal hrudky). Začal totiž pěnit a bublat. I tak jsem ho ale nějak do toho těsta vmíchala. Proto taky ta moje bábovka není zrovna mramorová... A že se i přesto povedla vyklopit a všem chutnala, tomu říkám zázrak.

V mixéru šleháme vajíčka s cukrem, až zesvětlají a nabudou, trvá to minimálně 5 minut. Poté opatrně vešleháme olej, mléko a zakysanou smetanu. Nakonec vmícháme mouku, kypřící prášek a sůl. Na mramorovou bábovku si polovinu těsta odlijeme do jiné misky a pečlivě promícháme s kakaem.

Troubu předehřejeme na 160 °C. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto (já jsem nejdřív nalila světlé, navrch tmavé a pak ho několikrát projela špejlí, aby se obě barvy lehce promísily) a pečeme dozlatova, zhruba 40 minut. Doba pečení záleží na velikosti a druhu formy, pokud do středu bábovky zapíchneme špejli a vytáhneme ji suchou, bez drobečků, je upečeno. Necháme ji ve formě lehce zchladnout, poté vyklopíme na drátěnou mřížku.

2019-09-16 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI