Banana bread zpět

Ingredience:
ořechy (lískové, vlašské, pekanské...)100 ghladká mouka230 gcukr krupice100 g
prášek do pečiva1 lžičkajedlá soda1/4 lžičkysůl1/4 lžičky
mletá skořice1 lžičkavejce2 ksrozpuštěné máslo113 g
rozmačkaný přezrálý banán3 - 4 ksvanilkový extrakt2 lžičkyburákové máslo pár lžič
ořechy (lískové, vlašské, pekanské...) 100 g, hladká mouka 230 g, cukr krupice 100 g, prášek do pečiva 1 lžička, jedlá soda 1/4 lžičky, sůl 1/4 lžičky, mletá skořice 1 lžička, vejce 2 ks, rozpuštěné máslo 113 g, rozmačkaný přezrálý banán 3 - 4 ks, vanilkový extrakt 2 lžičky, burákové máslo pár lžič

Příprava

Jasně. Pryč s amerikanismy, mluvme česky! Ale když banánový chlebíček zní prostě hrozně a připomíná mi to biskupský chlebíček z krámu. Ten prášivý, s čímsi, co je asi kandované ovoce, a s hnusnou čokoládou. A to teda banana bread nepřipomíná ani zdaleka. Tohle je naopak ideální způsob, jak zpracovat staré banány a ještě ke všemu z toho vyleze něco moc dobrého.

Banana bread pochází z USA, začal se rozšiřovat ve 30. letech 20. století. A v USA má dokonce i svůj svátek - 23. února, tak jsem se s jeho pečením sekla vlastně jen o týden :)

Recept jsem s mírnými úpravami převzala od Stephanie z Joy of Baking - ty spočívaly hlavně v tom, jaké byly aktuální zásoby. A taky v omezování množství cukru v amerických receptech.

Postup:

Troubu rozehřejeme na 180°C, ořechy vysypeme na plech vyložený pečícím papírem a dáme je asi na 8 minut péct (nebo dokud nezezlátnou). Necháme je vychladnout a nasekáme je na kousky.

Ve větší míse smícháme sypké ingredience (mouka, cukr, ořechy, soda, kypřící prášek, skořice).

Rozmačkané banány smícháme s lehce prošlehanými vajíčky, vanilkovým extraktem a rozpuštěným máslem (vychladlým, ať vajíčka nejsou míchaná).

Stěrkou vmícháme mokrou směs do suché, stačí, dokud se vše nepromíchá, nepropracováváme dlouho, ať chleba není moc tuhý a gumový.

Těsto přesuneme do formy vymazané máslem a vysypané moukou. Když je těsto ve formě, dáme navrch pár lžic burákového másla, trochu promícháme s těstem a pečeme na 180°C asi 45 minut. Teda já pekla 45 minut, Stephanie doporučuje 55-60 minut, tak se řiďte prostě barvou a špejlovým testem.

Po upečení necháme chvíli vychladnout na mřížce, podávat můžeme vlahý i studený. 

Někde jsem četla, že je možné a dobré banana bread opékat v topinkovači (nebo třeba taky na pánvi, jasně...) jako topinku nebo toustový chleba, tak to zkusím k snídani. I takhle to je totiž děsně dobrý, tak proč to neposunout na potenciální další level.

PS: Tak rozpečený je ještě lepší než čerstvý! Mmmm!

2014-04-09 Dezerty

Poznámka

Na formu velikosti cca 23 x 13 x 8 cm

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI