Banánová roláda s kokosem zpět

Piškot:
vejce5 kssůl špetkapanela (třtinová šťáva)70 g
banánová mouka3 lžíceprášek na pečení (vinný kámen)1 lžička
Náplň:
farmářský tvaroh (250 g tučného tvarohu – lze nahradit kokosovou smetanou nebo kokosovým krémem z povrchu kokosového mléka)1 kspanela (závisí na vaší chuti, dochuťte dle libosti)35 gsušený strouhaný kokos35 g
banán1 ks
vejce 5 ks, sůl špetka, panela (třtinová šťáva) 70 g, banánová mouka 3 lžíce, prášek na pečení (vinný kámen) 1 lžička, farmářský tvaroh (250 g tučného tvarohu – lze nahradit kokosovou smetanou nebo kokosovým krémem z povrchu kokosového mléka) 1 ks, panela (závisí na vaší chuti, dochuťte dle libosti) 35 g, sušený strouhaný kokos 35 g, banán 1 ks

Příprava

Ahaaa….tak jsem si říkala, že když slavíme ty narozeniny, uděláme to celý týden takové trochu slavnostnější. Přece jen ne všichni holdují nepečeným dortům a ne všichni tolerují ořechy. Takže pokud netolerujete ořechy ani obilniny (i ty bezlepkové), mám pro vás nový recept. Nebo jste se možná jen rozhodli, že si koupíte banánovou mouku a vyzkoušíte její skvělé vlastnosti (banánová mouka je totiž z nezralých banánů a můžete ji tedy naprosto v pohodě tolerovat i s HIT, pokud tedy nemáte alergii nebo alergii na latex). Možná jste udělali sušenky a teď přemýšlíte, co jako dál. Přece ji nenecháte zvlhnout. Co takhle rychlý, nadýchaný a chutný dezertík? S vůní a chutí karibiku? To mi totiž ona kombinace banánu a kokosu moooc připomíná.

Aby se nám dezert trochu zažlutil, použila jsem špetku kurkumy. Toto koření je nejen protialergické a protizánětlivé, ale také krásně obarví cokoliv do žluta (i když si to zrovna nepřejete). A stačí opravdu špetka, takže chuťově nic nepoznáte! Kokos je navíc protizánětlivý, takže dodá jídlu ještě trochu toho výživového šmrncu. Navíc díky banánové mouce je roláda ihned krásně měkučká, takže ji můžete spáchat i pro návštěvy, které se ohlásily na poslední chvíli. Tak šup, na co ještě čekáte?

Troubu rozehřejeme na 170°C a nachystáme si plech (klasický velký) – vyložíme jej papírem na pečení a ten potřeme máslem či jiným tolerovaným tukem. Oddělíme bílky od žloutků, bílky se špetkou soli vyšleháme na pevný sníh. Žloutky vyšleháme s panelou do úplného rozpuštění. Vmícháme opatrně bílky do žloutkové směsi. Smícháme si zvlášť banánovou mouku s práškem na pečení a postupně směs vmícháme do připravené tekuté směsi. Rozetřeme na připravený plech a dáme péct. Já jsem pekla 12 minut, od 10. minuty sledujte, zda se vám nepálí, případně zkuste špejlí. Vyjmeme z trouby, necháme jen lehce vychladnout, převrátíme na čistou látkovou utěrku, stáhneme papír na pečení a zabalíme do utěrky před dlouhou stranu (rozuměj utěrku balíme společně s těstem, aby zůstala zamotaná do těsta, pak ji vytáhneme). Necháme ideálně na mřížce vychladnout.

Na krém smícháme tvaroh či kokosovou hmotu s panelou a doředíme vodou na hladký krém, ale ne moc tekutý. Bude velmi záležet na tom, jaký máte tvaroh, přidávejte vodu po trošce. Vmícháme kokos. Banán rozpůlíme podél delší strany na polovinu. Rozbalíme vychladlé těsto, vymotáme utěrku a plát pomažeme připraveným krémem, necháme cca 2 cm od konce nepomazané. Na začátek rolády položíme vedle sebe banán (měla jsem střední a rozpůlený pokryl téměř celou délku) a pěkně zevnitř zamotáme. Motáme pevně, ale netlačíme zbytečně moc. Krém se nám „rozjede“, takže nakonec pokryje i zbylé 2 cm těsta. Roláda je vláčná, takže klidně můžeme konzumovat hned, nebo můžete uchovávat v lednici. Doporučuji podávat s trochou čerstvého kokosu. Dobrou chuť.

2015-10-29 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI