Banánový dort s malinami a arašídovým krémem zpět

Korpus:
vyloupané zralé banány300 gskořice1 lžičkakakao50 g
kokosový cukr30 gmléko150 mlhladká pohanková mouka200 g
sůl špetkaprášek do perníku1 ks
Krém:
medjool datle6 ksarašídové máslo4 vrchovaté lžícezralý banán1 ks
skořice špetka
Chia džem:
maliny200 gchia semínka3 lžíce
vyloupané zralé banány 300 g, skořice 1 lžička, kakao 50 g, kokosový cukr 30 g, mléko 150 ml, hladká pohanková mouka 200 g, sůl špetka, prášek do perníku 1 ks, medjool datle 6 ks, arašídové máslo 4 vrchovaté lžíce, zralý banán 1 ks, skořice špetka, maliny 200 g, chia semínka 3 lžíce

Příprava

Ať už slavíte narozeniny, pořádáte oslavu nebo máte výročí svatby, vždy je důvod upéct skvělý dort... a o to spíš, když je zdravý! Ráda experimentuju a vymýšlím zdravější verze dezertů bez bílé mouky a bílého rafinovaného cukru. Nebudu vám lhát, občas je to katastrofa a celý pokus skončí v koši doprovázen několika nepříliš slušnými výrazy. To se ale tentokrát nestalo a já se tak s vámi můžu podělit o tenhle skvělý bezlepkový dort vonící perníkem a arašídovým máslem.

Miluju pečení, ale poslední dobou na něj nezbývá  moc času. Proto, když se mi naskytlo volné odpoledně, měla jsem jasno! Měla jsem nepřekonatelnou touhu a potřebu upéct dort a prostě si udělat hezkou snídani, a tak jsem se vrhla do pečení. Korpus dortu je z pohankové mouky, kterou v kuchyni při pečení používám asi nejraději, takže bezlepkáři volejte třikrát sláva, tohle je dezert pro vás. 

Abych vám udělala ještě větší chutě, zavřete oči a představte si chuť perníkového koření a kakaa ve spojení s arašídovým máslem a svěžími malinami... dokonalost. Základ arašídového krému tvoří báječné datle medjool, které jsou sladké jako med a povznesou dort ještě o kousek výš. Tak se pusťme do pečení.

Zralé banány oloupeme a rozmixujeme společně s mlékem a kokosovým cukrem dohladka. Směs nalijeme do mísy a přidáme skořici, špetku soli, prosátou mouku s kakaem a práškem do perníku. Vytvoříme hladké těsto, které přelijeme do menší dortové formy. Formu můžete vystlat pečícím papírem nebo vymazat troškou oleje a vysypat strouhaným kokosem jako já. Korpus pečeme v troubě na 180 stupňů přibližně 25 minut. Raději propečení kontrolujte špejlí, aby se vám korpus nevysušil.

Mezitím, co se peče korpus, připravíme si krémy. Na arašídový krém rozmixujeme medjool datle s arašídovým máslem, banánem a špetkou soli. Medjool datle jsou měkké a vytvoří krásně sametovou strukturu, pokud ale používáte klasické sušené datle, stačí je na pár minut spařit horkou vodou a krásně změknou.

Malinový džem připravíme velice jednoduše. Maliny rozmixujeme, vmícháme do nich chia semínka a necháme vše ztuhnout.

Hotový korpus necháme vychladnout a pak ho prokrojíme na půl. Spodní část potřeme nejprve 2/3 arašídového krému. Vrstvu krému dále potřeme 2/3 malinového džemu a přiklopíme vrchní částí korpusu. Vršek dortu ozdobíme stejně, nejprve rozetřeme zbytek arašídového krému, na něj potom malinový džem. Ozdobíme libovolným ovocem.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


2017-10-04 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI