Banánový dort s malinami a arašídovým krémem zpět

Korpus:
vyloupané zralé banány300 gskořice1 lžičkakakao50 g
kokosový cukr30 gmléko150 mlhladká pohanková mouka200 g
sůl špetkaprášek do perníku1 ks
Krém:
medjool datle6 ksarašídové máslo4 vrchovaté lžícezralý banán1 ks
skořice špetka
Chia džem:
maliny200 gchia semínka3 lžíce
vyloupané zralé banány 300 g, skořice 1 lžička, kakao 50 g, kokosový cukr 30 g, mléko 150 ml, hladká pohanková mouka 200 g, sůl špetka, prášek do perníku 1 ks, medjool datle 6 ks, arašídové máslo 4 vrchovaté lžíce, zralý banán 1 ks, skořice špetka, maliny 200 g, chia semínka 3 lžíce

Příprava

Ať už slavíte narozeniny, pořádáte oslavu nebo máte výročí svatby, vždy je důvod upéct skvělý dort... a o to spíš, když je zdravý! Ráda experimentuju a vymýšlím zdravější verze dezertů bez bílé mouky a bílého rafinovaného cukru. Nebudu vám lhát, občas je to katastrofa a celý pokus skončí v koši doprovázen několika nepříliš slušnými výrazy. To se ale tentokrát nestalo a já se tak s vámi můžu podělit o tenhle skvělý bezlepkový dort vonící perníkem a arašídovým máslem.

Miluju pečení, ale poslední dobou na něj nezbývá  moc času. Proto, když se mi naskytlo volné odpoledně, měla jsem jasno! Měla jsem nepřekonatelnou touhu a potřebu upéct dort a prostě si udělat hezkou snídani, a tak jsem se vrhla do pečení. Korpus dortu je z pohankové mouky, kterou v kuchyni při pečení používám asi nejraději, takže bezlepkáři volejte třikrát sláva, tohle je dezert pro vás. 

Abych vám udělala ještě větší chutě, zavřete oči a představte si chuť perníkového koření a kakaa ve spojení s arašídovým máslem a svěžími malinami... dokonalost. Základ arašídového krému tvoří báječné datle medjool, které jsou sladké jako med a povznesou dort ještě o kousek výš. Tak se pusťme do pečení.

Zralé banány oloupeme a rozmixujeme společně s mlékem a kokosovým cukrem dohladka. Směs nalijeme do mísy a přidáme skořici, špetku soli, prosátou mouku s kakaem a práškem do perníku. Vytvoříme hladké těsto, které přelijeme do menší dortové formy. Formu můžete vystlat pečícím papírem nebo vymazat troškou oleje a vysypat strouhaným kokosem jako já. Korpus pečeme v troubě na 180 stupňů přibližně 25 minut. Raději propečení kontrolujte špejlí, aby se vám korpus nevysušil.

Mezitím, co se peče korpus, připravíme si krémy. Na arašídový krém rozmixujeme medjool datle s arašídovým máslem, banánem a špetkou soli. Medjool datle jsou měkké a vytvoří krásně sametovou strukturu, pokud ale používáte klasické sušené datle, stačí je na pár minut spařit horkou vodou a krásně změknou.

Malinový džem připravíme velice jednoduše. Maliny rozmixujeme, vmícháme do nich chia semínka a necháme vše ztuhnout.

Hotový korpus necháme vychladnout a pak ho prokrojíme na půl. Spodní část potřeme nejprve 2/3 arašídového krému. Vrstvu krému dále potřeme 2/3 malinového džemu a přiklopíme vrchní částí korpusu. Vršek dortu ozdobíme stejně, nejprve rozetřeme zbytek arašídového krému, na něj potom malinový džem. Ozdobíme libovolným ovocem.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


2017-10-04 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI