Bezlepkové medové perníčky zpět

Těsto:
vejce2 kscukr krystal200 grozpuštěný med170 g
bezlekový prášek do pečiva1/2 balíčkurozpuštěné máslo80 gskořice1 lžička
hřebíček - v ruce rozdrcené hlavičky5 kshladká bezlepková mouka (zde Jizerka - zelená)500 g1 rozšlehané vajíčko na potírání
Poleva:
vaječný bílek1 ksmoučkový cukr dle potřeby
vejce 2 ks, cukr krystal 200 g, rozpuštěný med 170 g, bezlekový prášek do pečiva 1/2 balíčku, rozpuštěné máslo 80 g, skořice 1 lžička, hřebíček - v ruce rozdrcené hlavičky 5 ks, hladká bezlepková mouka (zde Jizerka - zelená) 500 g, 1 rozšlehané vajíčko na potírání, vaječný bílek 1 ks, moučkový cukr dle potřeby

Příprava

Moje nejoblíbenější vánoční cukroví jsou bezesporu medové perníčky, které pečeme každý rok a posledních pár let už jen bezlepkové. Recept je snadný a tvorba a zdobení hravé, záleží na každém.

Těsto uhněteme večer před pečením nejlépe v robotu nebo v pekárně. Já ho míchám ve své pekárně na bezlepkový chleba, na program TĚSTO. Postupně přidávám všechny „tekuté“ přísady, cukr a koření, mouku až na konec. Pořádně nechám uhnětat. Když mám těsto hotové, dám ho do misky a nechám v chladu přes noc odpočinout.

Druhý den, těsto rozválím, vykrajuju a před pečením jemně potírám vajíčkem. Peču na pečícím papíře na 185 stupňů – horní dolní pečení. Mám vyzkoušené, že takto se bezlepkové pečivo nenafukuje a nerozpéká.

Po ochladnutí si vytvořím cukrovou polevu na nazdobení, lze zdobit i čokoládou. Vezmu si do misky vaječný bílek a postupně po lžících přidávám moučkový cukr a míchám až do zhoustnutí polevy, tak, že neteče. Poté dám polevu do cukrářského zdobícího sáčku ( lze použít i pevnější igelitový pytlík), do kterého si prostřihnu dole dírku dle potřeby. A už jen zdobím cukroví a dávám prostor své fantazii.

Jelikož se tu nedavno rozpoutala debata o ceně 1 upečeného kila bezlepkového cukroví, tak jsem se rozhodla letos vše počítat a vážit. Z tohoto těsta, které mě stálo cca 120 Kč, jsem upekla cca 1000g bezlepkových perníčků. Celková doba mé práce byla cca 6 hodin a to nepočítám energie a použité vybavení. No… Kolik myslíte, že by to cukroví muselo stát, když by na tom člověk chtěl něco vydělat?

2014-12-12 Dezerty

Autor:

Počet porcí
40
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI