Bezlepkový dýňový koláč s tvarohovým krémem zpět

Ingredience:
vydlabaná a oloupaná dýně300 gskořice1 lžičkaperníkové koření2 lžičky
rozdrcený hřebíček6 ks
+ balení Mix Yo Nutri Free, ke kterému potřebujeme:
vejce /vejce jsem rozdělila a ušlehala bílek i když to na krabici nebylo)3 ksmléko80 gslunečnicový olej100 g
Krém:
měkký tvaroh250 gšlehačka1/2 kelímkuztužovač šlehačky1/2 balení
máslo (rozpuštěné)30 gmoučkový cukrcca 4 lžičkyvlašské ořechy hrst
skořicový cukr a dýňová semínka na ozdobu
vydlabaná a oloupaná dýně 300 g, skořice 1 lžička, perníkové koření 2 lžičky, rozdrcený hřebíček 6 ks, vejce /vejce jsem rozdělila a ušlehala bílek i když to na krabici nebylo) 3 ks, mléko 80 g, slunečnicový olej 100 g, měkký tvaroh 250 g, šlehačka 1/2 kelímku, ztužovač šlehačky 1/2 balení, máslo (rozpuštěné) 30 g, moučkový cukr cca 4 lžičky, vlašské ořechy hrst, skořicový cukr a dýňová semínka na ozdobu

Příprava

Lepek nebo bezlepek? To je otázka. Pro někoho nařízení lékaře, pro někoho životní styl a pro někoho velká neznámá, tak jako pro mě.

Do včerejška jsem jedla jen pár bezlepkových surovin a tedy musím říct, žádná sláva. Ano, je pravda, že to bylo, když jsem byla na výšce, což nějaký ten rok už je, ale zase ne tolik.
Většina lidí říkalo, že bezlepkové koláče a chleby jsou hutné, nenadýchané a ošklivé. Takže toto bylo pro mě výzva a zkusila jsem něco upéct.

Bylo to hlavně na popud Vás čtenářů, kteří mi často píšete, že vaříte moje recepty, ale v bezlepkové formě. Tak jsem to také tak udělala.

Přes mojí kamarádku, jsem se dostala ke značce Nutri free, přivezla si balení na chleba, balení na rádoby linecký koláč a balení na jogurtový koláč, který vidíte níže.

Upéct z toho, to je na obrázku není žádná věda, já to chtěla obohatit a udělat prostě chutnější. Koho baví suchá buchta, já mám ráda ty vlhké.
A koho baví smíchat sáček s vajíčkem a mlékem a dát péct, mě tedy ne.

Tak jsem se zamyslela a napadla mě dýně, je sezóna, všude jich je mraky a vím, že ten poslední dýňový koláč měl u mě obrovský úspěch.

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Troubu si předehřejeme na 150 stupňů.
 
 
Nejprve si oddělíme vejce na žloutky a bílky a bílky se špetkou soli ušleháme do tuhého sněhu.
Do misky se žloutky přidáme směs Mix yo, mléko, olej, skořici, hřebíček a  perníkové koření. Nastrouháme si dýni na struhadle najemno a přidáme také do misky.
 
Tuto misku také prošleháme a nakonec stěrkou opatrně přidáme ušlehaný sníh.
 
Dortovou formu o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem a nalijeme do ní těsto. Můžeme být lehce řidší, ale nebojte, ztuhne :)
 
Když se nám koláč peče, tak si připravíme krém:
Ušleháme si půlku šlehačky do tuha, přidáme ztužovač a ještě prošleháme. Poté přidáme tvaroh, cukr a rozpuštěné máslo a opět lehce prošleháme. Krém dáme do lednice.
 
Po vyndání koláče z trouby, ho necháme vychladnout a když je vychladlý, potřeme ho krémem a posypeme skořicovým cukrem (smíchala jsem cukr moučka + skořici). Nakonec přidáme vlašské ořechy, můžeme dýňová semínka. A je hotovo.
 
Koláč je krásně vláčný, nadýchaný a všem chutná. Nikdo by nepoznal, že to je bezlepek :)
2014-11-07 Dezerty

Poznámka

Forma o průměru 26 cm.

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídladezerty
Receptspeciální diety
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI