Borůvková buchta se zakysanou smetanou a želatinou zpět

Ingredience:
vejce (bílky a žloutky zvlášť)4 kscukr krystal250 gvoda100 g
olej100 ghladká mouka250 gkypřící prášek do pečiva1/2 sáčku
sůl špetkasmetana ke šlehání1 kelímekcukr moučka2 lžíce
zakysaná smetana2 kelímkyborůvkycca 2 hrstidortové želé1 sáček
vejce (bílky a žloutky zvlášť) 4 ks, cukr krystal 250 g, voda 100 g, olej 100 g, hladká mouka 250 g, kypřící prášek do pečiva 1/2 sáčku, sůl špetka, smetana ke šlehání 1 kelímek, cukr moučka 2 lžíce, zakysaná smetana 2 kelímky, borůvky cca 2 hrsti, dortové želé 1 sáček

Příprava

Sehnat pěkné a čerstvé lesní borůvky je docela kumšt, alespoň na malém městě na Moravě. U nás na trhu (ve velkém městě na Moravě) jsem za poslední dva, tři roky narazila vždycky jen na ovadlé a pomačkané, jedno jestli jsem si pro ně jela ve středu či v pátek, ráno či odpoledne. Není divu, že si ty svoje jihočeské, dovezené z letošní krátké dovolené, střežím jako oko v hlavě a dávkuju je jen do těch nejlepších koláčů a buchet. První část padla do šťavnatého koláče s drobenkou, další do téhle buchty, která má v naší rodině už letitou tradici a léto by bez ní prostě neproběhlo. Upravenou verzi, bez želé a s lemon curd, jsem na blog dala před třemi lety, letos jsem měla zase chuť na tu klasickou a protože se mi nechtělo hledat recept po papírkách, přidávám ho i sem. Pro sebe i pro vás.

Troubu předehřejeme na 180 °C. V mixéru šleháme žloutky s cukrem, až zesvětlají a nabudou, postupně přidáme vodu, olej, mouku a prášek do pečiva a vyšleháme hladké těsto. Zvlášť ušleháme bílky se špetkou soli na pevný sníh, stěrkou opatrně vmícháme do těsta. Vlijeme ho na plech vyložený pečícím papírem, pečeme dozlatova, asi 12 min (testujeme špejlí). Necháme vychladnout.

Smetanu s cukrem ušleháme dotuha, metličkou nebo stěrkou opatrně vmícháme zakysanou smetanu a krém rozetřeme na vychladlý korpus. Posypeme ho borůvkami a zalijeme dortovým želé připraveným podle návodu. Necháme vychladit v lednici, tak chutná buchta nejlépe.

2018-08-16 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI