Brownies zpět

Ingredience (forma 20x25cm):
máslo250 gkvalitní tmavá čokoláda300 gtřtinový cukr150 g
vejce4 kshladká mouka100 gkvalitní kakao30 g
sůl špetka
máslo 250 g, kvalitní tmavá čokoláda 300 g, třtinový cukr 150 g, vejce 4 ks, hladká mouka 100 g, kvalitní kakao 30 g, sůl špetka

Příprava

Ta horka jsou přímo úmorná, říkám si, že aspoň jeden den tu troubu zapínat nebudu, a stejně mi to nedá. Pekla jsem makronky, poslední dobou se mi tak dařily a zrovna když jsem potřebovala je mít perfektní, byla to přímo katastrofa. Tak druhý den znova. Do toho jsem si střihla brownies, už jsem je kdysi zkoušela, takže vím, že je to rychlovka, rozpustit, zamíchat, upéct, akorát že tentokrát letěly rovnou do koše. Trochu víc jsem experimentovala s ingrediencemi, holt někdy se to nevyplatí. Oplakala jsem hlavně to máslo a čokoládu, taková škoda! Ale jíst se to opravdu nedalo. Zato další pokus na druhý den (tedy dnes) vyšel na jedničku, brownies jsou přímo žravé. Recept mám z kuchařky Lulus bakery, jen jsem si zjednodušila a trochu upravila ingredience, nejvíc sympatické mi na originálním receptu bylo to množství cukru - většina amerických receptů uvádí minimálně dvojnásobek. Je fakt, že takové brownies má pak mnohem křupavější krustu, ale taky je to přímo cukrová atomovka. A když už je tam toho cukru tak "málo", aspoň nebudete mít takové výčitky, když si je štědře polijete slaným karamelem. Přímo božská kombinace.

PS: Možností, jak základní brownies vylepšit, je nekonečně mnoho. Přímo do těsta můžete přidat kousky čokolády, mandle a jiné ořechy, čokoládové pecky, mražené či čerstvé lesní ovoce (maliny, ostružiny, borůvky...), minimarshmallows apod. Všechny toto může přijít i navrch těsta před pečením. Po upečení je zas můžete polít čokoládou či karamelem, posypat kokosem, servírovat se šlehačkou, kopečkem vanilkové zmrzliny... Bože, psát tohle v půl dvanácté večer jsou prostě muka!!!

 

Ve větším rendlíku si na mírném plameni částečně rozehřejeme máslo, přidáme čokoládu a cukr a za stálého míchání necháme vše rozpustit na hladký krém. Odstavíme ze sporáku a necháme lehce zchladnout.

Tip č. 1: Můžete sice do hrnce přidat vše najednou, já ale doporučuji začít máslem, jinak by se vám mohla připálit čokoláda. I tak nezapomeňte celou dobu směs pečlivě míchat a ihned po rozpuštění odstavte. 

Do teplé směsi postupně metličkou vmícháme vajíčka, přidáme prosátou mouku, kakao a špetku soli a opět důkladně promícháme, nejlépe stěrkou. 

Troubu předehřejeme na 170°C. Obdélníkovou formu nebo zapékací misku vyložíme pečícím papírem, můžeme ji nejdříve lehce vymazat máslem, aby papír dobře přilnul. Nalijeme do ní těsto a uhladíme ho stěrkou. Pečeme zhruba 30 - 35 minut.

Tip č. 2: Kratší doba pečení rovná se měkčí brownies, tady rozhodně není na škodu, y do středu zapíchnutou špejli vytáhnete lehce mazlavou. Naopak pozor, abyste brownies nepřepekli, byly by zbytečně suché. 

Upečené brownies necháme vychladnout a nakrájíme na menší kostky.

2017-08-07 Dezerty

Poznámka

Inspirace: Lulus cukrarka

Autor:

Počet porcí
15
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI