Brusinkový chlebíček zpět

Ingredience:
hladká mouka400 gcukr krystal50 gčerstvé droždí20 g
vlažné mléko200 mlsůl špetkacitronová šťáva1 lžíce
kůra z 1/2 citronu dle chutižloutek2 ksrozpuštěné máslo50 g
sušené brusinky, předem namočené50 - 100 g1 rozšlehané vejce s 1 lžící smetany na potření
hladká mouka 400 g, cukr krystal 50 g, čerstvé droždí 20 g, vlažné mléko 200 ml, sůl špetka, citronová šťáva 1 lžíce, kůra z 1/2 citronu dle chuti, žloutek 2 ks, rozpuštěné máslo 50 g, sušené brusinky, předem namočené 50 - 100 g, 1 rozšlehané vejce s 1 lžící smetany na potření

Příprava

O své lásce ke sladkým chlebíčkům jsem se tu zmiňovala už několikrát, brusinkový mezi nimi bezkonkurenčně vede. Kynuté těsto je sice na přípravu o něco málo složitější než prosté smíchání všech ingrediencí, zato se vám odvděčí kyprou a nadýchanou strukturou připomínající vánočku. S lehce nakyslými brusinkami místo rozinek. Někdy si do těsta ještě přidám plátky mandlí a to je teprve lahoda. Když nad tím přemýšlím, je to jeden z mála receptů, ke kterým se se železnou pravidelností vracím, peču ho několikrát do roka. Pravda, doma mu tak neholdují jako já, ale to mi vůbec nevadí. Pokud ho náhodou nestíhám sníst, nakrájím ho na plátky a zamrazím na horší časy. Většinou je do týdne z mrazáku pryč.

Nejdříve si připravíme kvásek. Do mísy dáme lžíci cukru a mouky, rozdrobíme droždí a přilijeme 100 ml mléka, vidličkou vše rozmícháme dohladka a necháme asi 20 minut kynout. Poté opatrně přisypeme mouku, cukr, sůl, citrónovou šťávu a kůru, přidáme žloutky rozmíchané ve zbylých 100 ml mléka a rozpuštěné máslo. Vařečkou nebo v mixéru zpracujeme v pružné a nelepivé těsto. Nakonec do těsta zapracujeme brusinky, mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout, zhruba na hodinu.

Vál si lehce poprášíme moukou, těsto rozdělíme na 6 kousků, vytvarujeme z nich malé bochánky a naskládáme je jeden za druhým do máslem vymazané formy na biskupský chlebíček. Necháme je 15 minut kynout, nejlépe přikryté utěrkou. 

Troubu předehřejeme na 200°C. Chlebíček potřeme vajíčkem a pečeme dozlatova, asi 45 minut. Pokud zlátne příliš rychle, zakryjeme ho alobalem. Necháme vychladnout ve formě.

2016-08-03 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI