Budino di ricotta (ricottový dezert) zpět

Ingredience:
ricotta200 gdrcené mandlecca 60 gvejce2 - 3 ks
moučkový cukr60 gmáslo na vymazání formystrouhanka na vysypání formy
ricotta 200 g, drcené mandle cca 60 g, vejce 2 - 3 ks, moučkový cukr 60 g, máslo na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy

Příprava

O víkendu jsem vytáhla svoji úžasnou starou kuchařku od Pellegrina Artusi a připravila jsem pro vás z ní další "středověký" italský recept. Jelikož jsem už dlouho nedělala žádný dezert, tak bylo na čase nějaký konečně zase udělat.

"Budino" je v překladu z italštiny pudink. Mně ale přijde lepší to nazývat prostě dezert. Výsledek je totiž něco na způsob takové buchty nebo muffinu, a proto jsem i název receptu nechala tak jak je.

Na jeho přípravu budete potřebovat hlavně ricottu a vejce. Nesmí chybět ani mandle. Tady mě v knize pobavil popis přípravy receptu, kde Artusi vysvětluje, jak je potřeba nejdříve odstranit skořápku mandlí v horké vodě a potom je rozdrtit ručně na drobné kousky v hmoždíři. Když jsem to četla, tak mi chvíli trvalo, než mi došlo, že v té době vlastně neměli mixéry.

Artusi častokrát neuvádí přesná množství a někdy i postupy vysvětluje tak, že to má různé varianty. Právě to se mi na té knize tolik líbí. Jakmile budete mít rozdrcené mandle, tak v knize radí je nejdříve rozmíchat s jedním bílkem. Já jsem to neudělala, ale vy to můžete klidně zkusit.

Dobu pečení neuvedl u tohoto receptu vůbec, tak jsem to zkusila odhadnout. Jinak já jej dělala z 200 g ricotty, můžete zkusit i 250 g. Podle mě by to bylo ještě o trochu lepší množství, protože bude víc cítit ricotta a méně vejce. 

Vejce jsem dala tři, ale právě na množství 200 g bych zkusila příště dát 2 vejce (nebo nechat tři a dát právě 250 g ricotty). Jinak Artusiho recept uvádí přesně 300 g ricotty a 5 vajec.

V míse smícháme mandle, ricottu, cukr. Rozšleháme stranou vejce a přidáme do směsi. Všechno promícháme v takový pěkný krém. Vezmeme si formičky, vymažeme je máslem a vysypeme strouhankou. Nandáme do nich krém. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 150 stupňů, na asi 50 minut.

Já nechala těsto péct tak dlouho, dokud se na něm nevytvořila taková lehce zlatavá kůrka. Můžete to ale sami zkusit upéct i při jiných teplotách.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


2018-03-15 Dezerty

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídladezerty
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI