Celozrnná buchta s jablky a ořechy zpět

Ingredience:
jemně mletá celozrnná mouka (Předměřická)1 hrnekpolohrubá bílá mouka1 hrnektřtinový cukr1 hrnke
mléko1 hrnekmáslo1/2 hrnkuprášek do pečiva (dle velikosti použitého hrnku)2 - 3 lžičky
mletá kurkuma (pro barvu a protože je zdravá)1/2 lžičkymletý anýz1 lžičkamletá citronová kůra1 lžička
jablka dle potřebymáslo kousekvlašské ořechy dle chuti
skořice dle chuti
jemně mletá celozrnná mouka (Předměřická) 1 hrnek, polohrubá bílá mouka 1 hrnek, třtinový cukr 1 hrnke, mléko 1 hrnek, máslo 1/2 hrnku, prášek do pečiva (dle velikosti použitého hrnku) 2 - 3 lžičky, mletá kurkuma (pro barvu a protože je zdravá) 1/2 lžičky, mletý anýz 1 lžička, mletá citronová kůra 1 lžička, jablka dle potřeby, máslo kousek, vlašské ořechy dle chuti, skořice dle chuti

Příprava

Pokud čekáte nějaké zvláštní povídání o tom, proč zrovna já jsem upekla celozrnnou buchtu s jablky bez vajec, asi budete zklamaní. Její historie je totiž docela jednoduchá. :-) Chtěla jsem upéct Muži, aby si měl co odvézt sebou na pánský víkend a v Jeskyni nám zůstalo docela dost nesnědených domácích jablíček, která už pomalu sesychají. Celozrnnou mouku jsem koupila už pár měsíců zpátky a čas od času dostanu chuť vyzkoušet, jak se z ní peče. No a ta vejce? Žádný ušlechtilý záměr v tom nebyl. Zkrátka došla a já si toho všimla, až když bylo na čase je přidat. Větší část těsta jsem oddělila na velký plech, pro Muže, a menší jsem upekla ve fajnovější formě zvlášť, pro návštěvu. Pečení to bylo radostné, protože jablíčka s máslem na pánvi voněla tak divě, že jsem si i okno zavřela, aby se mi ten vonný čmuch nevyvětral. :-)

Jablka rozkrojíme na osminy a vykrojíme jadřinec (jsem známý neloupač, co není nutné, to neloupu, pokud se přece jen rozhodnete vaše jablíčka oloupat, počítejte s tím, že se budou o něco více rozpadat). Na pánvi rozehřejeme máslo a osminy jablek na něm z obou stran opečeme. Máslo je důležité nepřepálit, takže volíme přiměřeně nízkou teplotu a použijeme ho spíš více, aby se v něm jablíčka trochu okoupala. Opečená jablka přendáme na talíř a necháme je zchladnout. V té stejné pánvi rozpustíme i polovinu hrnku másla, které přijde do těsta, a rovněž ho necháme vychladnout, aby nešlo do těsta horké. Pak už jen smícháme všechny suroviny na těsto dohromady (včetně másla). Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané formy, ozdobíme ho opečenými jablky, zasypeme ořechy a skořicí a pečeme v troubě rozehřáté na 170 stupňů přibližně půl hodiny (doba závisí na výšce těsta a velikosti formy) tak dlouho, dokud těsto po okrajích nezezlátne a zapíchnutá špejle z něj nevyjde čistá. Krájíme po vychladnutí.

Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2015-01-30 Dezerty

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI