Čokoládová buchta s kokosem zpět

Ingredience (koláčová forma 20cm):
máslo120 gtřtinový cukr1 hrnek (240ml)voda1/2 hrnku
kakao2 lžícepolohrubá mouka3/4 hrnkucelozrnná mouka1/4 hrnku
prášek do pečiva2 lžičkymalá vejce2 kssekané vlašské ořechy hrst
kokos na posypání
máslo 120 g, třtinový cukr 1 hrnek (240ml), voda 1/2 hrnku, kakao 2 lžíce, polohrubá mouka 3/4 hrnku, celozrnná mouka 1/4 hrnku, prášek do pečiva 2 lžičky, malá vejce 2 ks, sekané vlašské ořechy hrst, kokos na posypání

Příprava

Tak tohle je buchta mého dětství. Určitě ji většina z vás bude znát, ale přesto mi to nedá a o recept se s vámi podělím. Podobně jako třeba hraběnčiny řezy se u nás doma pekla poměrně často. A jak už to tak bývá, s příchodem internetu a mraky nových receptů se na ni tak trochu zapomnělo. Přitom je rychlá, jednoduchá a moc dobrá.

Recept jsem více méně zachovala, jen jsem heru nahradila máslem, bílý cukr třtinovým a část polohrubé mouky celozrnnou. No a nebyla bych to já, abych nepřihodila trochu ořechů. Ty můžete ale bez obav vynechat. Kokos na posypání doporučuji jemně strouhaný, já měla celkem hrubý a než jsem donesla sousto do "huby", většina mi opadala.

Koláč jsem upekla netradičně do kulaté formy, doma jsme ho totiž vždycky pekly do pekáčku, a jen z poloviční dávky. Klidně si ale dávku zdvojnásobte. 

Troubu předehřejte na 170 stupňů, kulatou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vysypte kokosem. 

Máslo, cukr, vodu a kakao dejte do kastrůlku a společně povařte ca. 5 minut. Půl hrnku této směsi odeberte a odložte stranou na pozdější "polití".

Zbytek směsi nechte lehce zchladnout, pak přimíchejte rozšlehaná vejce. Obě mouky smíchejte s práškem do pečiva a po částech zašlehejte do směsi. Nakonec vmíchejte sekané ořechy. Nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30-40 minut. Špejlí si ověřte, že je buchta propečená.

Ještě teplou buchtu polijte kakaovou směsí, kterou jste si odložili stranou. Doporučuji polévat postupně lžící nebo mašlovačkou. Pokud vám směs příliš ztuhla, trochu ji nahřejte. Nakonec posypte kokosem a nechte ve formě zcela vychladnout. 

2019-05-14 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI