Čokoládové cupcakes s chilli zpět

Těsto:
hladká mouka180 gkakao5 lžicprášek do pečiva1 lžika
jedlá sodanecelá 1 lžičkasůl špetkacukr krupice170 g
zakysaná smetana200 gvejce1 ksrozpuštěné máslo50 g
horká voda75 ml
Chilli krém:
máslo125 gcream cheese200 ghořká čokoláda (alespoň 50%)200 g
mleté chilli1 lžičkacukr moučka dle chuti
hladká mouka 180 g, kakao 5 lžic, prášek do pečiva 1 lžika, jedlá soda necelá 1 lžička, sůl špetka, cukr krupice 170 g, zakysaná smetana 200 g, vejce 1 ks, rozpuštěné máslo 50 g, horká voda 75 ml, máslo 125 g, cream cheese 200 g, hořká čokoláda (alespoň 50%) 200 g, mleté chilli 1 lžička, cukr moučka dle chuti

Příprava

Už hrozně moc dlouho se chystám na nějaký výtvor, kde se objeví kombinace čokolády s růžovým pepřem, zázvorem nebo solí. No...ještě na to nějak nedozrál čas (nebo strávníci), tak nakonec vždycky skončím u osvědčené klasiky - čokoláda s chilli. 

Není to nic převratného ani objevného, ale zato je to prostě děsně dobrý. Tu kombinaci sladkého začátku, který nakonec vybouchne v příjemnou pálivost, nám ti jihoameričani prostě dobře vymysleli.
 
Vždycky mám pocit, že sladko-hořko-pálivá kombinace je spíš pánská záležitost (a taky proto jsou tentokrát kapkejky doladěné mo-kníry), ale v mém okolí jsou na ni zatíženy spíš ženy. A co vy a čokoláda s chilli?
 
(Jo a o mé oblibě čokochilli kombinace se můžete přesvědčit i u receptu na čokolanýže.)
 
O čokochilli kapkejky si tentokrát řekli pánové z liberecké Small Change Coffee, takže jsem pekla večer a neměla v plánu fotit, což se ale změnilo po ochutnání kousku korpusu (ten znám) a hlavně krému. Takže jsem nakonec fotila v naší tmavé kuchyni a s absolutní neschopností pracovat se světlem. Fotky tedy omluvte, nějak se mi teď daří čím dál hůř.
 
A ještě něž se dostanu k receptu, tak musím přiznat kredit za recept skvělé Petře z blogu Kitchen and the City, objevila jsem ho ve výzvě v Gurmetu jako korpus k schwarzwaldskému dortu. A už ho nedám, je boží.
 
Na postupu je nejlepší to, jak je jednoduchý a jak efektní výsledek z toho vzejde.
 
Nejprve si nechte vyhřát troubu na 180°C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
 
V jedné míse smíchejte veškeré suché ingredience (tj. mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu, sůl a cukr), přidejte k nim zakysanou smetanu, vejce, máslo i vodu a pořádně promíchejte. 
 
Těstem naplňte papírové košíčky asi do 3/4 a dejte péct do vyhřáté trouby na 17-20 minut, propečenost vyzkoušejte špejlí. Hotové košíčky nechte vychladnout na mřížce, před zdobením je můžete chvíli nechat zchladit třeba v ledničce.
 
Brnkačka, no né?
 
Když se košíčky pečou, připravte si krém. Nad vodní lázní nechte úplně rozpustit čokoládu a vmíchejte do ní mleté chilli. Čokoládu nechte zchladnout asi na 37°C - musí zůstat tekutá, ale teplá by nám udělala bordel s krému.
 
Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem (já dávám cca 2 lžíce cukru) do běla (nebo skoroběla) a všlehejte všechen cream cheese a pak i vychladlou čokoládu.
 
Krém si dejte do zdobícího sáčku a ozdobte jím vychladlé kapkejky, na vrch můžete ozdobit třeba chilli vločkami nebo nějakým zapichovátkem. 
 
Vrhněte se na hotové kapkejky. 
 
Odolejte pokušení se o ně nedělit.
2014-11-27 Dezerty

Autor:

Počet porcí
14
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI